Forumki.Com

Tam Versiyon: Boomerang Aborjin ile röportaj
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Bu ayin röportaj konuğu yılın en iyi yayıncısı  Boomerang  ve Aborjin 
[Resim: inbound8052518352239878674_03705425.jpg]
Forumuz adina yilin en iyi yayincisi olarak röportaja katilip soruları saygi sevgi çerçevesinde cevapladığınız icin teşekkürler ederiz.
 1)     Boomerang ve Aborjin  Kimdir  ? Yayın Hayatına tam olarak nasıl başladı?
-         Boomerang ve Aborjin, mikrofonu görünce kendilerini kaybeden ikilidir. Bizim için yayında olmak mikrofona konuşmak değil onunla sevişmektir. Biz eğlenmezsek gülmezsek kim güler eğlenir diye düşünüyoruz. Yaklaşık 15-16 yıldır beraberiz. İlk zamanlar tek başına yayın yapıyordum o zamanlar da eğleniyorduk ancak; Aborjin katılınca daha çok eğlenmeye başladık. Ben yanlışlıkla yayına başladım. Şimdiki gençler gibi hazır bir radyoya yayıncı olmadım. Flatcast üzerinden radyomu açtığımda ne web tasarımı ne de yayıncılık hakkında fikrim ve bilgim vardı. Zaman içinde işten eve koşarak gelmeye başladım. İlk zamanalar haftada 1-2 gün yayın alıyordum kimse yoktu olamazdı da zaten. Düşünün bedava sitem.com üzerinden bir site ve flatcast üzerinden yayın yapıyorsun kimsenin haberi yok J
-         İlk 6 ay kendi kendime çaldım konuştum toplam 2-3 kişi gelmiştir belki! Sonra 1-2 kişi sürekli gelmeye başladı. Daha sonra kar tanesinin çığa dönüşmesi gibi çoğaldılar ve ben de her akşam yayın yapmaya başladımJ Sesimi duyup evet sesin geliyor diyen ilk dinleyicim de hala dinliyor! Şimdilerde kimse ilk dinleyicisi kim bilemez oysa ben sürekli haberleşebiliyorum.
-         O zamanlar tek başınaydım. Sonra zamanla flatcast yetmemeye başladı daha fazlasını istedim ve dinleyicilerim ile daha fazla şey paylaşmak istedim araştırdım second life diye bir ortam buldum (bir hayat simülasyonu) sonra orda yayın almak istedim ama sistem ıp:port yani şimdiki sistemdi ve ben bilmiyordum. Sonra gittim kendime radyo aldım orda yayın yapmak için aranmaya başladım. Vestel A.Ş nin  açtığı radyoda yayın almaya başladım. İlk yayınlarımda mikrofonu açık unuttuğumu sandılar çok konuştuğum için J sonra öyle öyle dinleyicim de arttı anlayanım da! Aborjin ile 2006-2007 da tanıştık buluştuk. Orası da az gelmeye başladı ve normal web sitesi aramaya başladım ve ilk defa Kalp FM de ön dinlemeye teste alınarak başladım J O zamanlar otodj yoktu. Son yayıncı sabah ilk yayına kadar pc açık bırakır müzik çalmaya devam ederdi. Bana da son yayını verdiler. Sonra baktılar gece yayınları gündüzden daha çok dinleyici alıyor gündüze çektiler. Daha sonra aynı radyoda yıllar sonra Zonguldak’ ta bir radyo aldığında Kalp Fm olarak yerel yayın yapma şansım da oldu.
 
2)     Yayıncılık hayatınızdan tam olarak beklentileriniz nelerdir?
Çok büyük beklentilerim yok! Zaten olsaydı çok daha farklı yerlerde olurdum. Ben böyle gayet mutluyum. Üniversite sınavına hazırlanırken beni dinleyenler şimdi bebeklerinle fotoğraf yolluyorlar ve beraber dinliyorlar. Daha büyük mutluluk var mı?
Ya da benim yayınımda birbirlerine canlı yayında aşklarını itiraf edenler evlendiler. (evlenme yıldönümlerinde arşivden o kayıtları çaldığım bile oluyor) Ortaokuldayken dinleyenler şimdi üniversiteyi bitirdiler. Hepsi hala dinliyor ve arayıp soruyor. Daha büyük zenginlik var mı?
 
3)     Önümüzdeki yıl için yayıncılık adına yapmayı istediğiniz bir şey var mi?
‘’Aborjin ile Sinema Keyfi’’ diye bir programın ön çalışmalarını yapıyoruz. Daha önce yapmıştık ve çok eğlenceliydi. Farklı bir platformda ufak ufak başladık. Yakında sosyal medyadan haber vereceğiz!
4)     Şarkıları yayına hazırlamak ve onları süslemek tam olarak nasıl bir duygu size göre
Bizim yayınlarımız nedenini bilmediğim şekilde en az 8-10 saat sürüyor. Zamanında 28 saat aralıksız tam kapasite yayın yapmışlığımız da var! Hatta en uzun süre dinleyen dinleyicimizi ıp üzerinden tespit edip bahsettiğim platformda para ödülü vermiştik J
Yayına hazırlanırken daha önce en az 2-3 haftadır çalmadığım şarkıları seçiyorum. İstek gelmezse bir şarkıyı en yakın 2-3 hafta sonra çalarım sıra gelirse. Bunun için winamp ın özelliklerinden yararlanıyorum Wink
Şarkıları süslemek için özel bir çabamız yok! Biz sadece o günün formatını ya da kafamıza göre şarkıları seçiyoruz. Dikkat ettiğimiz tek şey hızlı hareketli başlayıp yavaşlayarak slow müziklere geçmek. Onun haricinde başka hiçbir hazırlık yapmıyoruz. Dinleyicilerimiz laf atarak yayına katılarak zaten bize bol bol pas atıyorlar. Biz de ordan yaratıcılığımızı kullanarak uçuyoruz.
5)     Radyo yayıncılığının gelişimine baktığınızda sizce nasıl?
Bahsettiğin web radyo yayıncılığı ise berbat! Telefondan yayın yapıyorum diyenler bile var! Ne anons var ne mesaj var. Bence onların yaptığı media-player lık. Aç youtube listesini dinle fark yok! Radyo dediğimiz sihirli bir kutudur. Farklı bir ruh halidir. Dinlemek de yayın yapmak da her şeyden farklıdır. Düşünün karşınızdaki kişiyi bilmiyorsunuz kimdir ve o da sizi sadece sesinizden hayal ediyor! Mesela ben yaşlı şişman ve gubekliyim ama ne kadar, ne zamandan beri. Beni ilk günden beri yaşlı şişman ve gubekli bilirler 
Son dönemde yayın alan birçok arkadaşta bu heyecanı hissedemiyorum ne yazık ki!
 
6)     Radyo yayıncılığı alanında kendini ispatlamış bir yayıncısın kendi sesini dinlediğinde nasıl buluyorsun?
Sesimle ilgili şöyle diyebilirim. Yayın aldığım radyolardan birinin yöneticisi abi sen eğitim alsan bu sesle çok iş başarırsın demişti. Öyle de oldu! Sesim Aborjin ile kavga ederken farklı, Boomerang İle Gece Sürüşü yayını yaparken farklı, sabah yayını yaparken farklıdır. Her saatin kendine özgü bir sesi vardır. Yoksa dinleyiciyi yakalayamazsın.
7)     Son zamanlarda bir sürü dj çıktı siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Çok fazla bir şey düşünmüyorum. 2 şarkı çalan ben dj oldum diyor! Amaçları, gittikleri yol farklı! O yüzden kendimi onlarla aynı kategoride görmüyorum. Onlar da öyle eğleniyorlar yapacak bir şey yok saygı duyuyorum. Aşk ile yayın almadıkları sürece de bir şey deme şansım yok!
 
8)     2021 son günlerindeyiz 2021 yılı için yılın en iyi yayıncısı sizi forum sayfamız olarak seçtik siz 2021 de size göre iyi bir yayıncı olmak için dj lere,  yayıncılara öneriniz ne olurdu?
Evet, Dostlar ve Düşmanlar! Sıradaki en güzel en şahane en mükemmel en muhteşem en paha biçilemez şarkıyı 2022 de radyo yayıncısı olmak isteyen gençlere armağan ediyorum.
Kenan Doğulu – Ne Yaparsan Yap Aşk ile Yap!
Sanırım anladınız Wink
 
9)     Yayıncılık hayatınız boyunca örnek aldığınız biri oldu mu?  Varsa isim verebilir misiniz?
Spikerlik ve sunuculuk eğitimi alırken çok değerli hocalarım oldu. Murat Can CANBAY, Füsun ÜNSAL, Cihan ÜNAL, Mehtap DİLMAÇ, Rüştü ASYALI, Hülya SAVAŞ vb. Hepsinin farklı yönlerini örnek almaya çalışıyorum. Ama ağabey dediğim, beraber belki de dünyada tek olan bazı işlere imza attığımız Murat Can CANBAY hocamın yeri bambaşkadır. Ona aşk ile saygı ile sevgi ile bağlıyım.
 
10)  Sizin gibi başarılı bir yayıncının zorlandığın anlar oluyor mu?  Bu işin en zor yanı ve/veya yanları nelerdir?
İlk zamanlar oluyordu; ancak, yıllar geçtikçe yayının ilk 15 dakikasında kime sarsam güleriz kim kızar kim bizimle kahkaha atar görebiliyorum. O yüzden açılışlarımız en az 20 dakikadır. O sürede ortamdakileri gözlemleriz, esprileri nasıl aldıklarına bakarız, sonra 2-3 kurban seçer yayın boyunca yürürüz J
Ama en sevmediğim şey nedir diye merak edersen, yayın akışıma uymayan şarkı istenmesi derim. Biz orda deliler gibi gülüp eğlenirken biri kalkıp ağlak bir arabesk şarkı isterse tüylerim diken diken oluyor.
 
11)  Yayıncılık senin hayatında neleri değiştirdi?
Yayıncılık hayatımda herşeyi değiştirdi. Normal insanlar gibi işime gidip akşam gelip yayın yapıyordum. Sonra eğitime başladım. Eğitimin son haftası hayatımı resetlemeye karar verdim ve istifa ettim sadece radyo ve yayıncılık ile ilgilenmeye başladım. Çoğu kişi ‘’sen deli misin ne anlıyorsun şu ekrandan’’ dedi; ama, şimdi yayın ne zaman diye sorup saatlerce dinliyorlar J Evet istifa edince birikmişlerimi yemeye başladım ve zaman zaman sıkıntı yaşadım; ancak zamanla bütün taşlar yerine oturdu ve her şey çok güzel oldu. Ferrari alacak param yok ama Ferrari si olandan daha çok gerçek dostum, kardeşim ve artık çocuklarım var! (yaş ilerledikçe çocuklarım da oldu)Çok zengin olsaydım kimse bu kadar samimi olmazdı. Bana değil parama saygı gösterip ağabey derdi! Oysa şimdi çok iyi biliyorum ki abi diyen biri ben ölene kadar bana ağabey demeye devam edecek.
 
12)  Senin yayınlarını dinlemek isteyenler size nerden ulaşabilirler?
Sosyal medya adreslerimden duyuru yapıyorum!
Ama canlı yayında olmadığım zamanlar da
 http://www.boomerangveaborjin.com adresinden dinleyebilirler!(nerde yayın alırsam alayım kendi adresimde de ayını veririm. Yayınlarda bizim mahalle dediğim adres budur!)
İnstagram : https://www.instagram.com/boomerangveaborjin/
 
13)  Yayıncılık yaptığın sırada başından geçen komik/ilginç bir olay oldu mu? Olduysa bunu bizimle paylaşır mısın?
Komik olmayan olayları sorsan daha kolay olurdu 
 
14)  Son olarak da yayıncılığı sana öğreten birileri oldu mu? Yoksa kendin mi öğrendin?
Diksiyon ve Sunuculuk eğitimi aldığımdan bahsetmiştim. Ancak; yayıncılık ile ilgili radyo ile ilgili her şeyi kendi çabam ile öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum. Sam de şifre girmeyi bile bilmeden ben yayıncı oldum diyen arkadaşlarıma önerim kendiniz öğrenin. Yanlış yapsanız da devam edin. Eninde sonunda doğrusunu bulursunuz!
[Resim: inbound3777855883958085048_83641529.jpg]
Hazır bilgi en hızlı unutulan bilgidir!
Keyifli forumlar
Emeğinize sağlık
Boomerang ve Aborjin Forumki röportaj bölümüne zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Hayatınız başarılarınızın devamını diliyoruz