Forumki.Com

Tam Versiyon: COVID-19 pandemisi otel işletmeciliğinde kalıcı değişimlere yol açacak
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: 3511209.jpg] Oturum başkanlığını Yakın Doğu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülen Saner'in yaptığı seminere, Limak Cyprus Deluxe Hotel Genel Müdürü Mehmet Mülayim hatip olarak katıldı. Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Turizm ve Otel işletmeciliği öğrencilerine sektörle ilgili bilgiler veren Mehmet Mülayim, pandemi döneminin otel işletmeciliği üzerindeki etkileri ile ilgili bilgiler paylaştı. Mülayim, koronavirüs (COVID-19) pandemisi boyunca otellerde gerekli olarak hayata geçen bazı uygulamaların daimi ayla gelebileceğini söyledi. Mülayim'e göre hangi uygulamaların daimi hale geleceğini yapılacak maliyet analizleri belirleyecek.

Otellerin bu süreçte konuklarının ve çalışanlarının sağlığını ve güvenliğini gözetmek ve durumla başa çıkmak için bambaşka önlemler aldığını dile getiren Limak Cyprus Deluxe Hotel Genel Müdürü Mehmet Mülayim, otellerin bu zor dönemde aldıkları önlemlerin normale dönüş stratejilerine de yansıyacağına aksan yaptı.

“Gıda-meşrubat maliyetlerini büyük ölçüde düşürdü”

Pandemi koşulları nedeniyle otellerin günlük işleyişinde bir takım değişikliklere gidildiğini hatırlatan Limak Cyprus Deluxe Hotel Genel Müdürü Mehmet Mülayim, sektörün bu dönemi atlatabilmek için iş gücü, gıda-içecek, öteki giderler ve değişmez harcamaların tamamını hesaba katarak maliyet analizleri yapması gerektiğini söyledi. Mülayim, açık büfe otellerde misafirlerin yemekleri kendilerinin alması yerine personel göre servis edilmeye başlandığını hatırlatarak bu uygulamanın yiyecek-meşrubat maliyetlerini düşürdüğüne uyarı çekti. En manâlı maliyet artışı ise temizlik departmanında yaşandı. “Temizlik sıklığının arttırılması, derin temizlik ve dezenfeksiyon işlemi yapılması oteller için hesapta olmayan bir maliyet kalemi ekledi” dedi. Otellerin doluluk oranının düşmesinin gelirlerde düşüşe sebep olduğunu söyleyen Mülayim, “Bu dönemde klimaların kullanılmıyor olması otelin enerji maliyetini düşürdü. Bunu yanına karlılık temin etmek için patavatsız harcamalarda azaltıldı” dedi.

“Sektör için bir tartışma platformuna dönüştü”

Yakın Doğu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülen Saner, ahenkli olarak yaptıkları “Sektörün Öncüleri” seminerleri ile bir yanlamasına öğrencilerine turizmin dinamiklerini daha içeriden görme fırsatı imkanı verirken öteki yandan sektör için bir tartışma platformu oluşturduklarını söyledi. Gerçekleştirdikleri seminere hatip olarak katılan Limak Cyprus Deluxe Hotel Genel Müdürü Mehmet Mülayim'e teşekkür eden Prof. Dr. Saner, seminer dizisinin devam edeceğini de sözlerine ekledi. 

iha