Forumki.Com

Tam Versiyon: Uzmanlardan korona virüse karşı D vitamini önerisi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: 3525402.jpg] D vitamininin bağışıklığı kuvvetlendirme ve Covid-19'dan koruyucu etkisinin yanında bu hastalığa yakalanmış bireylerin tedavi sürecine de katkı sunduğu belirtiliyor. Bu konuda önemli çalışmaları yer alan Muratbey Gıda Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Covid-19'un dünyanın çoğu bölgesinde çabucak yayılması, yüksek vefat oranları, hastalığın bulaşma yolları, seyri ve en iyi çare seçeneği konusunda bilim adamlarının harekete geçtiğini, konuya ilişkin çok yönü olan araştırmaların yapıldığını ve süratli bir şekilde paylaşıldığını belirtti. Garipağaoğlu şöyle devam etti:

“Filipinler'de yapılan bir çalışmada da Covid-19 ile enfekte olmuş 212 hastanın serum vitamin D düzeyleri ile klinik seyirleri arasındaki ilişki incelenmiş, sıradan 23.8ng/ml olan serum vitamin D düzeyinin kritik vakalarda asgari, hafif vakalarda en yüksek olduğu, D vitamini durumunun hastalığın klinik seyri ile kayda değer derecede ilişkili olduğu gösterilmiştir. Vitamin D düzeyindeki artışın klinik sonuçları iyileştirebileceği, en kötü sonuçları hafifletebileceği, azalmasının ise klinik sonuçları kötüleştireceği belirtilmiştir.”

Covid-19 ve öteki enfeksiyon hastalıklarından korunmak için kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olmanın, bunun için de D vitamini düzeyinin olağan sınırlar içinde olmasının önemine dikkat çeken Garipağaoğlu, enerjik bir bağışıklık için yeterli ve değişik türden besinlerin tüketilmesi gerektiğini, adi bir D vitamini düzeyi için de güneş ışınlarından yeterince yararlanılması, eksikliğinde doktor kontrolünde destek alınması ve D vitamini ile zenginleştirilmiş besinlerin tüketilmesinin yardımcı olacağını ifade etti. Garipağaoğlu, “Birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi Türkiye‘de de D vitamini ile zenginleştirilmiş peynir ve benzerleri bulunmaktadır” dedi.

iha