Forumki.Com

Tam Versiyon: Cep telefonuna indirilen güvenilir olmayan uygulamalar canı yakabilir
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: 2505935.jpg] Teknolojinin hem hayatı kolaylaştırdığını hem de başvuru formu alışkanlıkları açısından bambaşka deneyimler sunduğunu söyleyen Kişisel Verileri Koruma Uzmanı Av. Gamze Özçelik, cep telefonuna indirilen uygulamaların kullanıcılardan istediği izinlere böylece çok dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Özçelik, “Toplumda WhatsApp'ın gizlilik politikası ile ilgili bir farkındalık oluştu fakat bu tatmin edici yok. Cep telefonundaki tüm uygulamalar kullanıcılardan bazı izinler ister. Bu izinin bir kısmı programın dinç çalışmasını sağlarken, bir kısmı da kullanıcıya ait dar bilgileri gereksizce toplar. Kullanıcılar bütün uygulamaları cep telefonuna indirmeden bir kere daha düşünmeli. Özellikle güvenilir olmadığını düşündüğünüz uygulamaları cep telefonunuza indirmemelisiniz. Uygulama ile ilgili kullanım mağazasına yapılan yorumları titiz okumalısınız. Bilhassa yüz değişiklik programları, sanal güzelleştirme programları, ses tescil programlarının böylece çoğunun popüler başvuru formu mağazalarından kaldırıldığını veya kısıtlandığını söylemekte yarar var. Bir uygulamayı telefonunuza indirmeden önce uygulamanın güvenilir olup olmadığına, sizden hangi izinleri istediğine kesin olun. Belirlenmiş olmadığınız uygulamaları cep telefonunuzdan anında kaldırın” dedi.

"Güncelleme geri çekilmeli" WhatsApp'ın 15 Mayıs'a ertelediği güncelleştirmeyi adamakıllı geri çekmesi gerektiğini söyleyen Av. Gamze Özçelik, “WhatsApp, acilen pek çok kullanıcının kişisel bilgisine çok dar erişim sağlayabiliyor. Cep telefonunuza uygulamayı indirdiğinizde hesap bilgilerinizi, mesajlarınızı, koşul bağlantılarınızı, görünüm ve fotoğraflarınızı, operasyon ve ödeme verileriniz gibi o kadar çok bilgiye şirketin erişmesini sağlarsınız. WhatsApp'ın gizlilik politikasında yaptığı güncelleme Avrupa ülkelerini kapsamıyor. Çünkü Avrupa'da böyle bir işe kalkıştığınızda çok önemli yaptırımlarla karşılaşırsınız. Burada bir çifte standart var. Mahremiyet sözleşmesinin 15 Mayıs'a ertelenmesi içten değil. Bu kullanım ayrıntılarıyla geri çekilmeli. Avrupa'da yaşamış vatandaşlar bu sözleşmeden nasıl muaf tutulduysa, Türkiye'deki kullanıcılar da bu gizlilik sözleşmesinden muaf tutulmalı” ifadelerini kullandı.

iha