Adıyaman Yemek Kültürü 2 - Baskı Önizleme +- Forumki.Com (https://www.forumki.com) +-- Forum: Kadınca (https://www.forumki.com/forum-kadinca.html) +--- Forum: Yemek Tarifleri (https://www.forumki.com/forum-yemek-tarifleri.html) +---- Forum: Dünya Mutfakları (https://www.forumki.com/forum-dunya-mutfaklari.html) +---- Konu Başlığı: Adıyaman Yemek Kültürü 2 (/konu-adiyaman-yemek-kulturu-2.html) |
Adıyaman Yemek Kültürü 2 - Maviş - 10-25-2021 Adıyaman Yemek Kültürü Adıyaman, mutfağı yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli ve tadı bakımından kendine has zengin bir yapıya sahiptir. Yemeklerin temelini et, buğday ürünleri, bakliyat ve sebze oluşturur. Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır. Güneyanadolu Bölgesi mutfak kültürü özellikleri taşıyan Adıyaman mutfağında yemeklerin yanında değişik salatalar da yenir. Adıyaman yemeklerinin kendine özgü damak tadı vardır. Lezzete önem verilir. Adıyaman Yemeklerinin Başlıcaları : Çorbalar Meyir Çorbası Alaca Çorbası Malhıta Çorbası Tarhana Çorbası Mercimek Çorbası Yoğurtlu Çorba Un Çorbası Dövme Çorbası Pıtpıtı Çorbası Sebze Yemekleri Adıyaman Tavası Parmak Kebap Dolma-Sarma Yeşil Fasulye Sulusu Dövmeç Pilavlar Karıştırmalı pilav Kavurmalı Pilav Mercimekli pilav (Bütünmercimekle yapılacak) Şahreli (şehriyeli) pilav Tavuklu pilav Meyhane pilavı Domatesli pilav Ciğerli pilav Köfteler Kavurmalı sıcak köfte Kel köfte Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte Ekşili köfte Pideler Kavurmalı hıtap Ot hitabı ( körnıen, nanecük, haldar v.s) Peynirli ekmek Tava kılloru Semsek Besmet (Peksimet) Bazlama Taplama Katmer Mancalar (Salatalar) Yarpız (Yarpuz) mancası Pirpirim salatası Patates salatası Cacıklar Pirpirim cacığı Kabak cacığı Marul cacığı Yarpız (Yarpuz ) cacığı Tatlılar Tene helvası Top helvası Nişe bulamacı Şilik Heside Aşure Kesme Peynirli irmik helvası Kaşık tatlısı Burma Tatlısı |