You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

“Sebep ne olursa olsun kaynamayan kemik yoktur”

“Sebep ne olursa olsun kaynamayan kemik yoktur”

⭐⭐⭐ Süper Moderator
“Sebep ne olursa olsun kaynamayan kemik yoktur”
[Resim: 3524501.jpg] Prof. Dr. Parmaksızoğlu,  bir kemik kırığının niçin kaynamadığını söyleyebilmek için genel kabul görmüş bir tanım hemen şimdi mevcut olmamasına rağmen her kemiğin öbür sürelerde kaynadığına uyarı çekerek, “Eğer bir kırık beklenen sürede kaynamazsa bir kaynama gecikmesinden veya kaynamamadan bahsedilir. Beklenen kaynama süresinin üzerinden sıradan 2-3 aydan pozitif geçmesine karşın, radyolojik bulgular kırıkta klinik ilerleme sağlanamadığını söylüyorsa bu şart kaynamama ya da kaynama gecikmesi olarak kabul edilir ve genel görüntü bu yöndedir” dedi.

Kırığın kaynamamasına neden olan faktörler nelerdir?

Bir kırığın kaynamamasına niçin olan faktörler vücudun genelini ilgilendiren kişisel faktörler (sistemik) ve yerel etmenler olarak iki temel grupta incelenir diyen Prof. Dr. Parmaksızoğlu, “Sistemik olanların başlıcaları; fena gıda, şeker hastalığı, sigara bağımlılığı, osteoporoz ve non-steroid anti-enflamatuar ilaçlardır. Lokal etmenler ise; enfeksiyon, kırık bölgesindeki dolaşımın bozulması, prensiplere tutarsız,  uygun olmayan tedaviler ve yaralanmanın şiddeti olarak sayılabilir” diye konuştu.

Kırığın kaynamamasındaki en manâlı klinik semptom nedir?

“Kırığın aktüel tanımı kemik bütünlüğünün bozulduğu yumuşak doku yaralanmasıdır diyen Prof. Dr. Parmaksızoğlu, “Bu prensipten hareketle kırığın kaynamasını sağlayacak olan faktörlerin başında kırık bölgesinin kanlanması gelmektedir. Kırık olurken kemikte ve yumuşak dokudaki meydana gelen hasar kırık bölgesindeki kanlanmayı ister istemez bir tedarik bozacaktır. Zaten kırık olurken bozulmuş olan kanlanmayı yapılan tedavilerle daha da bozmamak gerekir. Bu amaçla, güncel çare prensibi olarak kırık bölgesinden uzakta, minimal invaziv cerrahi (kapalı redüksiyon) ve kırık tespit kurallarına yerinde olacak şekilde biyoloji ile ilgili yöntemler kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynamamanın en iyi tedavisi nedir?

“Kemik birincil kırıldığında dokuya saygılı aktüel tedavi prensiplerine uyacak şekilde tedavi etmektir” diyen Dr. Parmaksızoğlu; çünkü sebep ne olursa olsun kaynamayan veya kaynatılamayan kemik yoktur.Buna rağmen, şayet herhangi bir kemikte kaynamama tespit edilirse ilk olarak kaynamamanın nedeni içten olarak ortaya konulmalıdır. Sebep ortadan kaldırılacak şekilde aktüel tedavi prensiplerine uyarak bütün kaynamayan kemikler sorunsuz bir şekilde kaynatılabilir diye sözlerini noktaladı.

 

iha

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.