You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

"40 yaş ve üstü tütün kullanan her 5 kişiden biri KOAH"

"40 yaş ve üstü tütün kullanan her 5 kişiden biri KOAH"

⭐⭐⭐ Süper Moderator
"40 yaş ve üstü tütün kullanan her 5 kişiden biri KOAH"
[Resim: 3574089.jpg] Medicana International İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatime Yavuz, KOAH'ın belirti ve çare yönteminden bahsetti. KOAH'ın 'Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın baş harflerinin kullanılmasıyla oluşan kısaltma olduğunu söyleyen Dr. Yavuz, "Kronik; 'müzmin veya süregen', Obstrüktif; 'tıkayıcı daraltıcı' anlamına gelmektedir" dedi. KOAH'ın tütün dumanı, zararlı gaz ve parçacıklara emrindeki havayollarında mikrobik olmayan bir iltihaba bağlı olarak artan ilerleyici bir hastalık olduğunu uyarı çeken Dr. Yavuz, "Bu iltihaplanmaya alt olarak havayolları gitgide artarak daralırken, akciğer dokusunda ise hava keseciklerinde (alveol) geri dönüşümsüz genişlemeler ve harabiyet ortaya çıkar. Her sene KOAH sebebiyle takriben 3 milyon birey kaybedilmektedir ve tüm dünyada üçüncü ölüm nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde 40 yaş ve üzeri tütün kullanan her 5 yetişkinden birinde KOAH bulunmaktadır" diye konuştu.

"Erken teşhis büyük yük taşımaktadır"

Dr. Yavuz, sözlerine şöyle devam etti: "KOAH hastalığında ortaya çıkan şartların değişmesi, tanıda gecikilirse geri dönüşümsüz ve ilerleyici olduğundan bu hastalığın tanınması ve erken tanı konması büyük tartma taşımaktadır. Hastaların bir kısmında başlangıçta sabahları daha belirgin olan öksürük ve balgam tümdengelim olabilir. Balgam; genellikle beyaz renkli, yapışık, az miktarda ve koyu kıvamlıdır. Diğer bir nedene bağlı olmaksızın, ardışık iki sene boyunca; her sene minimum üç ay vakit ile balgam çıkarma şikayeti olan olgular 'Kronik Bronşit' olarak değerlendirilir. Bu hastalarda daha sonraki yıllarda KOAH ortaya çıkar".

"KOAH düşünülen her olguda nefes ölçüm testi yapılmalı"

Başlangıçta olan öksürük ve balgam çıkarma genellikle kişiler göre sigara içimiyle ilişkilendirildiğini bildiren Dr. Yavuz, "Birey, erken dönemde doktora başvurmaz. Solunum fonksiyonlarındaki kayıp ilerledikçe nefes darlığı keskin ayla gelir. Genelde hastalar solunum yetmezliği başladıktan daha sonra hekime başvurur. Rahatsızlık ilerledikçe kan ve doku oksijen düşüklüğü nedeni ile dudaklar, dil ve parmaklarda morarma gözlenir. Kan karbondioksit yüksekliği nedeniyle ellerde titreme, gözlerde kızarma ve uykuya eğilim olabilir. Bu durumda mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. KOAH tanısı spirometri (nefes ölçüm testi) ile konmaktadır. KOAH düşünülen her olguda nefes ölçüm testi yapılmalıdır. Ağrısız, kolay ve tekrarlanabilir bir ölçüm yöntemidir. Hastalığın tanısının kesinleştirilmesinde, şiddetinin belirlenmesinde ve izlemde büyük ağırlık taşımaktadır" dedi.

[IMG]cdn.iha/Contents/pool_file/2021/06/39373_aw238479-01.jpg[/IMG]

iha

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.