You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

A-z: botox (botulinum toksin-a uygulamaları) yan etkileri nedir, kimlere uygulanmaz ?

A-z: botox (botulinum toksin-a uygulamaları) yan etkileri nedir, kimlere uygulanmaz ?

⭐⭐⭐ Süper Moderator
A-z: botox (botulinum toksin-a uygulamaları) yan etkileri nedir, kimlere uygulanmaz ?
[Resim: 100456.jpg]A-z: botox (botulinum toksin-a uygulamaları) yan etkileri nedir, kimlere uygulanmaz ?Botox® uygulamaları deneyimli şahısların elinde oldukça güvenli işlemlerdir. Estetik amaçla yüz ve boyna ait enerjik kırışıklık silmede, el-ayak ve koltuk altı fazla terleme tedavisi için, migren tedavisinde ve öteki ortopedik, nörolojik, göz kaslarına ait ve ürolojik nedenlerle sık uygulanırlar. Başvuru yeri, tekniği, dozu, tatbik sıklığı ve uygulanan kişinin özelliklerine göre değişen oranlarda bazı "emrindeki etkilerle" karşılaşılabilir. En sık görülen bağlı etkiler, enjeksiyon yerlerinde gözlenen;

· Şişkinlik

· Kızarıklık ( %11-25)

· Hassasiyet · Cilt kuruluğu

· Baş ve/ya Boyun ağrısı ile

· Soğuk algınlığı benzeri belirtilerdir.

Eğer enjeksiyonlar dürüst yerlere yapılmazsa ilaç çevre komşu bölgelere etki ederek

· Göz kapağı düşüklüğü (% 2-20) · Bakışımsız Kaş · Asimetrik Gülüş ve Mimikler · Işık hassasiyeti

· Kuru ağız duygusal ve kuru göz

· Aşırı gözyaşı gelmesine niçin olabilir. aynı zamanda Botox® uygulamaları fazla ender olarak, diğer gövde bölgelerine dağılarak Botulizm denilen sistemik belirtilere "remote effects" neden olabilmektedir. Bu durumla karşılaşıldığında vakit geçirmeden uygulamayı yapan doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.

Aminoglikozid türevi Gentamisin® gibi sık kullanılan ilaçların Botox® ile beraber alınması Botulizme neden olabilir. Bu belirtiler uygulamanın yapıldığı yerden egemen olarak:

· Genel beden kas yorgunluğu,

· Görme problemleri (çift görme, flu görme)

· Konuşma ve Yutma Güçlüğü

· Nefes almada bezginlik

· İdrar tutamama olarak sıralanabilir.

Sık ve yüksek doz Botox® kullanımının, ilacın taşıdığı proteine yan olarak uygulanan kişide % 5-10 oranında oto-immun tepkime oluşturma riski taşıdığı bildirilmiştir. Doktorunuzu, hamilelik veya emzirme durumunuz hakkında bilgilendiriniz zira bebeğinize olan etkileri demin bilinmemektedir. Yapılan deneyde kullanılan hayvan çalışmaları, hamilelikte maruz kalınan Botulinum alıcı-A toksininin düşük ağırlıklı doğuma ve geç kemik oluşumuna niçin olduğunu göstermekte. Yukarıda sayılan gözden düşmüş etkilerle karşılaşmamak için Botox uygulayan kişinin tecrübeli ve dikkatli çalışan bir doktor olmasını sorgulayınız. Özellikle geçirilmiş yüz estetiği operasyonlarına tabi olarak anatomik dokuların yer değiştirebileceği ve dilekçe ardından beğenilmeyen, beklenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilineceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Botox kimlere uygulanmaz ?

Botox, ilaç içinde yer alan ve bir tür protein olan insan Albüminine allerjisi olanlara,

· Myasthenia gravis, Multiple sclerosis ve Eaton Lambert sendromu gibi kas-asap hastalıklarında,

· Gebe ve Emzirenlerde,

· 75 yaş üstü kişilere "yüksek dozda" uygulanmaz.

Ankara Plastik Cerrahi uzmanlarına varmak icin tıklayın!

doktorsitesi

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.