You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Çeşme Gezi Rehberi

Çeşme Gezi Rehberi

Super Moderator
Çeşme Gezi Rehberi
İzmir’in en gözde tatil noktası Çeşme, son yıllarda popüler olmasını rüzgarına borçlu. İlk olarak sörfçülerin burayı keşfetmiş. Son yıllarda Bodrum’dan bile daha çok turist çeken Çeşme, özellikle Alaçatı ile daha da yükselişe geçmiş durumda. Alaçatı’da yer alan cumbalı taş evleri, lüks butik otelleri, mavi rengin hakim olduğu Ege esintili sokakları ve konsept mekanları ile her geçen gün popülerleşmeye devam ediyor.

Özellikle yaz aylarında Alaçatı sokaklarında yürüyecek yer kalmıyor. Ne yazık ki Alaçatı da giderek tükettiğimiz yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bir önceki sene gittiğimiz çoğu mekanı bir sonraki sene göremiyoruz. Her şeye rağmen hala popüler olduğu için tercih etmekten de kaçamıyoruz. Ben de sizler için sevdiğim, yıllara meydan okurcasına ayakta kalan ve bütçenizi yormayan mekanları ve gezilecek yerleri listeledim. Her ne olursa olsun Çeşme görülmeyi hak ediyor.
[Resim: qpkc1m6.jpg]
Çeşme’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Çeşme’nin adı da eski zamanlarda akan buz gibi sularıyla ünlü yaklaşık 100 çeşmesinden geliyor ve çoğu da günümüze kadar korunabilmiş.
Çeşme’ye geldiğinizde yıllanmış sakız ağaçlarını görebilirsiniz, bölge aynı zamanda sakızıyla da meşhur. Bu yüzden sakızlı muhallebisinden ve sakızlı kurabiyesinden mutlaka tadın.
Denizi, titreten rüzgarı sayesinde rüzgar sörfü meraklılarına özellikle Alaçatı’da güzel bir imkan sunuyor.
Cumartesi günleri Alaçatı’da kurulan pazarda sebze ve meyve dışında tasarım giyimler, hatta antika ürünler bile bulabilirsiniz.
[Resim: lrd99gw.jpg]
Çeşme’de denize girilecek yerler 
arasında Ilıca plajı , Boyalık plajı, Altınkum plajı, Paşalimanı koyu, Kocakarı plajı, Çiftlikköy plajı ve Delikli koy yer alıyor. Yazının devamında alternatif plajlardan da bahsedeceğim.
İzmir’in ünlü plajlarını görmek için İzmir Çeşme otellerinden erken rezervasyonunuzu yaptırabilir ve tatilinizi Enuygun.com sayesinde planlayabilirsiniz.
Çeşme’nin geleneği haline gelen Alaçatı Ot Festivali her sene Nisan ayının ilk haftası coşkuyla kutlanıyor.
[Resim: ov95sg5.jpg]
Çeşme’ye Nasıl Gidilir?
Çeşme, bir bakıma İzmir’in Bodrum’u olarak düşünebiliriz. İzmir’den günübirlik gidip dönmek popüler, hem yazın hem de kışın. İzmir’den Çeşme’ye ulaşmak için birkaç alternatif var. İzmir- Çeşme arası 70 km ve özel aracınız ile yaklaşık 45 dakikada İzmir-Çeşme otoyolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca Üçkuyular otobüs terminalinden ya da İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Çeşme Seyahat otobüs firmasının seferleri de oluyor. Aynı şekilde dönüşlerde Çeşme otogardan Ilıca ve Alaçatı rotasını izleyerek İzmir’e ulaşıyor. Yani İzmir’e dönmek için Çeşme otogar, Ilıca ya da Alaçatı duraklarını kullanabilirsiniz.
Çeşme’de Gezilecek Yerler
Müzik ve eğlence için popülerliğini muhtemelen duymuş olduğunuz Aya Yorgi Koyu‘nu tercih edebilirsiniz.
Alaçatı’da rüzgar sörfü yapabilirsiniz. Sığ denizi sayesinde yeni öğrenenler için oldukça ideal bir seçim olabilir. Sörf malzemeleri kiralamak ve eğitimini almak isteyenler Port Alaçatı’ya giderek kendine en uygun yeri seçebilir.
[Resim: an1ig8c.jpg]
Çeşme Kalesi tarih severler için güzel bir alternatif. Kaleye tırmandığınızda tepede sizi bekleyen şahane bir manzara var. Gördüğünüzde bana hak vereceksiniz.
Keşfedilmeyi bekleyen Delikli Koy İzmirliler tarafından çoktan keşfedilmiş olsa da bilmeyenler görmeyenler bembeyaz kayaların arasından buz mavisi denize girmek için gidebilir. Kamp yapmakta burada oldukça popüler.
Alaçatı Çarşısı’nın en gözde bölgesi Hacımemiş mahallesine gidin, dizayn mekanları keşfedin, antikacıları gezin ve bu arada sokaklarında kaybolmayı unutmayın.
Beldenin birbirinden güzel plajlarında denize girip güneşlenebilirsiniz. Çeşme’nin en güzel sahilleri; Ilıca plajı, Boyalık koyu, Paşalimanı koyu, Çiftlikköy plajı, Dalyan koyu ve Pırlanta plajı. Ayrıca son keşfim olan Çeşme’nin herkes tarafından bilinmeyen cenneti Kleopatra Koyu’nu sakin koyları tercih edenler mutlaka listesine eklesin.
Alaçatı Çarşısı’nın girişinde yer alan ve Çeşme’nin simgesi haline gelmiş yel değirmenlerine çıkıp kuşbakışı Alaçatı’yı keşfetmek lazım.
Çeşme’ye gelmişken komşuya kaçamak yapmak da diğer bir alternatif. Çeşme Limanı’ndan Sakız Adası’na günübirlik karşılıklı seferler düzenleniyor. Sakız Adası
[Resim: kxcti3c.jpg]
Çeşme Alaçatı
Alaçatı’da tatil yapanlara başlıca tavsiye edeceğim şey bilindik sokakların haricinde ara sokakları gezmeleri ve keşif yapmaları olacak. Ara sokaklar yürüyerek gezilmesi, yerel halkı ile sohbet edilmesi, yaşam biçimlerinin görülmesi ve evlerden çıkan sohbet ve kahkaha seslerinin dinlenmesi gereken tatlı bir köy aslında. Dekoratif detaylar, genel konsepte uyum sağlamak için yerel halk tarafından boyanmış pencere ve kapı kanatlarını, sade ve basit yaşam biçimlerini görmek çok keyifli. Fotoğraf meraklıları için ise ciddi anlamda bir malzeme deposu olduğunu söylemem gerek.
[Resim: 39is1nk.jpg]
Çeşme Kalesi
II. Beyazıt tarafından 1508 yılında yaptırılan kale, 6 kulesi ve üç hendeği ile tarih severlerin zamanını alacak kadar güzel. Tepeye çıktığınızda hem Çeşme manzarası hem de karşıda yer alan belli belirsiz görünen komşumuz Sakız Adası manzarası ile büyüleyeceksiniz. Çeşme Marina’ya en tepeden bakmak ve merkezi en iyi fotoğraflayabileceğiniz Çeşme Kalesi’ni müzekart ile ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
[Resim: 9xsg8ez.jpg]
Ayayorgi Koyu
Koyda göreceğiniz tüm plajlara giriş ücretli. Her biri gündüz plaj, akşamları gece kulübü şeklinde işliyor. Hafta sonları gündüz ve gece için rezervasyon şart. Tüm mekanlar yan yana koyda sıralanmış durumdalar, yüzerek mekan dahi değiştirebilirsiniz. Şimdi biraz Ayayorgi’de yer alan mekanlardan bahsedeyim. Eski Babylon’un yerine açılan Cove daha cool takılıp, chill out müziklerle daha dingin ve hipster. Sole&Mare Beach ve Tren Beach Club’ın müşteri profilleri oldukça benzerdir. Müzikler çoğunlukla türkçe pop ağırlıklı olur. Paparazzi Beach genel profil olarak orta yaşın tercih ettiği, koyun en sessiz sakinidir. Ayayorgi Koyu’ndaki her mekanın giriş ücreti değişiyor. Bazıları haftanın belirli günlerinde giriş ücreti almıyor, gitmeden önce bilgi almakta fayda var. Gündüz plajlara giriş ücreti olarak 200-250 TL arasında değişiyor.
[Resim: jl7qgwd.jpg]
Çeşme Plajları
Çeşme birbirinden güzel koylara sahip. Beyaz kumu, tertemiz denizi ve sunduğu farklı aktivitelerle popüler bir tatil beldesi olmayı çoktan başardı. Eşsiz denizin de serinleyip sonra da sımsıcak kumsal da sakince güneşlenebilirsiniz ya da bir yat gezisine katılabilirsiniz. Hiç olmadı sörf tahtanızı alıp, rüzgarla dans edebilirsiniz yada eğer dalışa merakınız varsa dalış tüpünüzü takıp derinlerdeki zenginliği keşfedebilirsiniz. Çeşme’de günübirlik gidilecek, cep yakmayan Çeşme halk plajları; Çeşme Ilıca plajı, Boyalık koyu, Paşalimanı koyu, Çiftlikköy plajı ve Kleopatra Koyu.
[Resim: 9zg3ukg.jpg]
Çeşme’nin En Lezzetli Adresleri: Çeşme’de Ne Yenir?
Türkiye’nin en iyi dondurmacıları arasında ilk 10’da yer alıyor ve aynı zamanda Çeşme’nin en iyi dondurmacısı Rumeli Pastanesi‘nin dondurmalarından yemeden dönmeyin.
Şifne Caddesindeki Çeşme’nin ünlü pidecisi Dost Pide‘nin incecik ve çıtır pidelerini mutlaka denemelisiniz.
Çeşme’de gece hayatına dair öneriler saymakla bitmez. Ancak benim en çok keyif aldığım yerler Yıldızburnu’nda yer alan Edit. Nefis kokteylleri var ve bulunduğu yer Çeşme’nin sakin kalan, bilinmeyen nadir yerlerinden. Bu yüzden çok seviyorum.
Çeşme diyince yine akla ilk gelen isimlerden Alaçatı Tatlıcısı İmren. Buraya gelip bölgede yetişen sakız ağaçlarının sakızıyla yapılan sakızlı kurabiye ve sakızlı muhallebi deneyin.
Çeşme kumrusu ile ünlenen beldede adım başı kumrucu görebilirsiniz. Buna rağmen Kumrucu Şevki, Kumrucu Hüseyin, Kumrucu Hikmet ve Kumrucu Erol en bilinen adreslerden. Benim favorim ise Kumrucu Erol.
Alaçatı’nın bozulmamış mekanı: Dutlu Kahve. Çevrede mekanların aksine oldukça içten bir mekan. Gündüz gelirseniz, ağaçların altında serin serin kahvenizi ya da limonatanızı yudumlayabilirsiniz. Akşam saatlerinde konsept tamamen değişiyor ve içeride uzun bir masaya inanılmaz lezzetli mezeler sunuyorlar. Rakının yanına hepsi güzel olur tabi ki ama en beğendiğim çerkez tavuğu. Burada hem gün içinde hem de akşam saatlerinde keyifle zaman geçireceğinize eminim.
Çeşme’nin her geçen gün pahalılaşmasından hepimiz sıkıldık. Buna rağmen hala ucuz ve iyi atıştırmalık mekanı Asucan var. Merkezde yer alan bu mekan genelde denizden yorulup dönen tayfa tarafından tercih ediliyor. Çeşitli soslarla tavuklu box yemek şeklinde, ayak üstü atıştırmalık için çok ideal.
Bodrum çarşısında bulunan meşhur Yunuslar Karadeniz Pastanesi’nin Alaçatı’daki adresi Furun Pastanesi. Adının hikayesi de Furun kelimesinin Makedonya’dan geldiğini, Karadenizliler’in de fırına furun şeklinde seslenmesinden geliyormuş. Burada çeşitli pastalar ve tatlılar bulabilirsiniz.
[Resim: 3fp89kt.jpg]
Çeşme’den Ne Alınır?
Ayrıca Çeşme’de, 6 bin yıldan bu yana sakız ağaçları yetişiyor ve bu sayede Çeşme her geçen gün ününe ün katmaya devam ediyor. Çeşme’ye geldiğinizde yıllanmış sakız ağaçlarını görebilirsiniz ve bu ağaçlardan yapılmış sakız reçelinden ve sakız rakısından tadabilirsiniz. Çeşme’nin ünlü sakız ağaçlarından yapılmış sakız reçeli ve sakız rakısının tadına bakıp sevdiklerinize hediye etmek için alabilirsiniz. Ayrıca klasikleşmiş damla sakızlı türk kahvesi ve damla sakızlı kurabiyelerden de evinize alabilirsiniz. Çeşme’nin simgesi haline dönüşmüş yel değirmenlerinin magnetlerinden ve maketlerinden alarak evinizi Alaçatı esintileri ile süsleyebilirsiniz.
Çeşme’nin Sakin Yerleşimi: Ildır Köyü
Çoğunlukla Çeşme’ye gelenler Ilıca, Alaçatı ve merkez üçgeninde dolaşıyor ve çevredeki gizli kalmış güzelliklerden mahrum kalarak ayrılıyor. Sizlerin Çeşme gezinize renk katması için bonus olarak Ildır Köyü’nü seçtim. Çeşme Yarımadası’nın ilk antik yerleşim yeri Erythrai şimdilerde Ildır Köyü, Çeşme’nin gizli cennetlerinden. Tarih severler için antik tiyatrosu ve Athena Tapınağı’nı görmek için tepeye tırmanmalısınız. Manzara çok büyüleyici olduğu için en doğru zaman kesinlikle gün batımında yukarıya çıkmış olmak.
Ildır’da denize girilebilecek bir plaj maalesef yok ama tekne turlarıyla çevredeki adalara gidebilirsiniz ya da ufak balıkçı teknesi kiralayarak amatörce balık avına çıkabilirsiniz. Bunun yanı sıra Ildır’da köylülerin işlettiği lokal çay bahçeleri, restoranlar ve kahvaltı yerleri bulunuyor. Günün her saati keyfinize göre bir yer bulmanız mümkün. Ayrıca köyün girişinde köylülerin tezgahlarından doğal reçeller, taze otlar ve baharatlar da alabilirsiniz.


Kaynak:https://www.egeligezginege.com/cesme-gezi-rehberi/

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.