You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Dyt. Gizem Gençyürek: 'Hazır çorbaları önermiyoruz'

Dyt. Gizem Gençyürek: 'Hazır çorbaları önermiyoruz'

Çalışkan Üye
Dyt. Gizem Gençyürek: 'Hazır çorbaları önermiyoruz'
[Resim: 3511000.jpg] Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Perhiz Bölümünden Dyt. Gizem Gençyürek, pratik olması nedeniyle çokça seçim edilen hazırlanmış çorbalara aleyhinde uyarılarda bulundu. Dyt. Gençyürek, hazırlanmış çorbaların basit ve seri hazırlanması nedeniyle birçok birey göre tercih edildiğini belirterek “Hazırlanmış çorbalar sağlığımız için risklidir. Hazır çorbaların çok büyük bir kısmı çeşitli katkı maddesi ve koruyucu maddeler içerir. Keza hazırlanmış paketli her gıdada olduğu gibi hazırlanmış çorbaların sodyum içeriği yüksektir. Sodyum içeriği özellikle hipertansiyonu olanlar için büyük bir risk oluştururken, sağlıklı kişilerde de kan basıncını negatif etkileyebilir bununla beraber vücutta ödem oluşmasına niçin olabilir” dedi.

“Metabolizmayı bozabilir”

Çoğu Kez tüketilen hazırlanmış çorbaların kilo alımına da neden olabileceğine değinen Dyt. Gençyürek, şöyle devam etti: “Hazırlanmış çorbaların evde taze besinlerle yapılan çorbalar kadar lif ve beslenme öğesi içermemesi sebebiyle aralıksız hazırlanmış çorba bitiren kişilerde ceset için önemli rol oynayan beslenme öğelerinin eksikliği meydana gelebilir. İçeriğindeki sağlığa zararlı yağlar ise kilo artışına sebep olabilir. Hazırlanmış çorbaların sık tüketimi ile metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metaboliksendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Ayrıca kilo verme ve kilo kontrolü sağlama aşamasında da hazırlanmış çorbalar yerine evde yapılan bilhassa sebze ve kurubaklagil içeriği yüksek lif açısından varlıklı çorbalar seçim edilmelidir. Fakat katkı ve koruyucu madde içermeyen hazırlanmış çorbalar bir alışkanlık olarak değil, çok nadir zor anlarda tüketilebilirler”.

“Beyaz un, şehriye bağışıklık için risk”

Dyt. Gençyürek, evde yapılan çorbaları dinç ve sağlığa zararlı ayla getiren etkenleri ise şu şekilde açıkladı: “Evde yapılanı makbul olan bilhassa kış günlerinin vazgeçilmezi çorbaların besin değerini çoğaltmak veya sağlıksız ülkü getirmek kendi elimizde. Bir yana soğuk havalarla bir yandan pandemi süreciyle savaşırken hem bağışıklığımızı güçlendirmeye hem de kilo kontrolü sağlamaya ihtiyacımız var. Çorbaların içeriğine koyacağımız karabiber, kırmızı toz biber, pul biber, kimyon, zerdeçal gibi baharatlar keza metabolizmamızın hem de bağırsaklarımızın çalışmasını düzenleyerek beden direncini artırır keza de kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olur. Dinç ve gıda değeri yüksek bir çorba olmak için mevsim sebzelerini mutlaka çorbalarımıza eklemeliyiz. Ayrıca posa değerini artmak ve nebati protein içeriğini zenginleştirmek için kurubaklagilleri çorbalarımıza eklemekte avantaj var. Bütün tahıl ürünlerini de (bulgur, karabuğday, esmer pirinç gibi) yeniden çorbalara eklememizde fayda var. aynı zamanda çorbalarda kullanılan yağ manâlı. Hayvansal yağlar batmış yağ kaynakları oldukları için yerine nebati yağları bilhassa zeytinyağını kullanmayı defalarca öneririm. Çorbalara eklenen artı miktarda tuz, katı yağlar, yağlı etler, kolay karbonhidrat kaynaklarından olan beyaz un, erişte, şehriye, makarna, pirincin bağışıklığımız, bağırsak sistemimiz ve kilo kontrolümüz için tehlike oluşturduğunu unutmamalıyız”.

iha

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.