You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

EÜ’nün korona virüs aşısı hayvan deneylerinde başarılı oldu

EÜ’nün korona virüs aşısı hayvan deneylerinde başarılı oldu

⭐⭐⭐ Süper Moderator
EÜ’nün korona virüs aşısı hayvan deneylerinde başarılı oldu
[Resim: 3544105.jpg] Aşama-1 olarak adlandırılan bu aşamada aşının insana hasar verip vermediğinin belirlenecek. DNA aşının yüksek biyoteknolojik bir aşı tekniği olduğunu kaydeden EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Döşkaya, bu tip aşıların geliştirilmesinin şiddet olduğunu, ancak geliştirildikten daha sonra virüs mutasyona uğrasa da aşının çok kısa sürede yeni virüse karşı uyumlu ayla getirilebildiğini vurguladı.

EÜ ARGEFAR bünyesinde, korona virüse karşı koruma karşılamak amacıyla EÜ Aşı ve Araştırma Geliştirme Grubunun yürüttüğü çalışmalarda geliştirilen iki prototip aşı örneğinin hayvan deneyleri sonuçlandı. Buna göre, fareler üzerinde denenen aşı prototipi, deney hayvanlarında gözenekli olan ve salgısal bağışıklığı kuvvetli uyardı. TÜBİTAK'ın desteklediği Aşı ve Araştırma Geliştirme Grubunu ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Döşkaya'dan çalışmalara ilişkin data aldı.

İnsan üzerinde denenecek

Evre-1 olarak adlandırılan bu aşamada aşının insana hasar verip vermediğinin belirleneceğini dile getiren Rektör Budak, “Korona virüsün yayılmaya başlamasının hemen arkasından, zaten aşılar üstüne senelerdir çalışmalar yürüten Mert Hocamız ve ekibi, korona virüse karşısında da aşı ilerletmek üzere çalışmalarına başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sağlık Durumu Bakanlığı koordinesinde Ege Üniversitesi olarak AR-GE grubumuz kayda değer bir faz bitmiş oldu. Bilim insanlarımız hayvan deneylerinde başarılı bir sonuç elde etti ve kısa zaman içinde klinik deneylere başlayacak. Devletimizin desteği bilim insanlarımızın gayretleriyle üniversitemizde verimli bir alıştırma yürütülüyor. Üniversitemizde yerli ve milli aşı geliştirilmesi anlamında böyle bir çalışmanın yürütülüyor olmasından kibir duyuyoruz. Gelişmeleri yakından peşine düşüp takip ediyoruz. Bu araştırmalar ayrıca korona virüse aleyhinde keza de gelecekte yaşanabilecek benzer salgınlara kısa sürede koruyucu aşı geliştirilmesi açısından büyük ağırlık taşıyor” dedi.

“Ege'de aşı merkezi koymak istiyoruz”

EÜ'nün deneyimli ve donanımlı bilim insanlarının bu alanda daha çok bilimsel araştırma üretebilmeleri için EÜ'de bir aşı merkezinin kurulmasını istediklerini Yükseköğretim Kurulu (YÖK) nezdinde başvurularının bulunduğunu sözlerine ekleyen Rektör Budak, “Ege Üniversitesinde bir aşı merkezi düzenlemek istiyoruz ve bu konuyla ilgili de girişimlerimiz devam ediyor. Bu alanda yetişmiş ve önemli çalışmalara imza atmış bilim insanlarımızın, virüslere aleyhinde aşı çalışmalarını bir çatı aşağı toplamak istiyoruz. Bilim insanlarımızın, bilimsel çalışmalar anlamında ülkemize ve milletimize daha pozitif katkı sağlayabilmesi için böyle bir merkezin devletimiz göre üniversitemize kazandırılacağına inancım tam. Korona virüse karşı aşı çalışmalarında yer alan bilim insanlarımıza teşekkür ediyor, kendilerine başarılar diliyorum. Biz daima onların yanındayız” diye konuştu.

[IMG]cdn.iha/Contents/pool_file/2021/02/1759_aw213383-04.jpg[/IMG]

iha

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.