You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

'İhmal yüzünden yılda üç bin bebek ameliyat ediliyor'

'İhmal yüzünden yılda üç bin bebek ameliyat ediliyor'

⭐⭐⭐ Süper Moderator
'İhmal yüzünden yılda üç bin bebek ameliyat ediliyor'
[Resim: 3586471.jpg] İstanbul Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Serap Akgün, millet aralarında kalça çıkığı olarak bilinen kalça displazisi hakkında uyarılarda bulundu. Çare edilmediği takdirde ülkemizde yirmi bin bebeğin sakat kalma ihtimalinin bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Akgün, "Ultrason taraması ile kalça çıkığı görülme sıklığı yüzde beşlerden binde beşlere indirilmiştir. Buna rağmen aileler tarafından tarama programına götürülmeyen, ihmal edilen ya da atlanan vakalar sebebiyle her yıl yaklaşık 3 bin bebek bu yüzden ameliyat edilmektedir. Bu sebeple ailelerin bu konuda hassas olmaları ve ihmalkârlık etmemeleri fazla önemlidir" dedi.

Doç. Dr. Akgün, sözlerine şöyle devam etti: "Millet arasında kalça çıkığı olarak aşina gelişimsel kalça displazisi uyluk kemiği ile kalça eklemi arasındaki ilişkinin bozulmasından kaynaklanır ve bin canlı doğumda yaklaşık 5 ila 15 aralarında olduğu öngörülmektedir. Bu da ülkemizde her sene tedavi edilmediği takdirde sakat kalma ihtimali olan yaklaşık 15-20 bin bebek anlamına gelmektedir. Bu vakaların yüzde 60'ında bilinen bir risk faktörü değil iken, doğumda makat geliş riski arttırmaktadır. Az Daha her beş makat geliş doğum vakasının birinde bu duruma rastlanmaktadır. Anne suyunun eksik ya da fazla olması da riski artırırken aile de kalça çıkığı öyküsü olması da önemli bir göstergedir. Kız bebeklerde erkeklere nazaran 4 ile 8 kat daha pozitif rastlanmaktadır. Doğum sonrası yanlış kundaklamalarla da kalça çıkığı gelişebilmektedir".

Bebeklerde kalça çıkığı taramasının, evrensel tarama denilen bütün bebeklerin taranması veya seçici tarama denilen tehlike faktörü ya da pozitif tetkik bulgusu olan bebeklerin araştırılması şeklinde 2 türlü yapılabildiğinin altını çizen Doç. Dr. Akgün, "Ancak seçici tarama ile yani artı muayene bulgusu ya da herhangi bir risk faktörü olmayan bebeklerde bile 2 bin bebekte bir elde etmek üzere atlanan vakalar olabileceğinden ana olan evrensel taramadır. Ülkemizde Sıhhat Bakanlığı'na bağlı Ahali Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Gelişimsel Kalça Displazisi Tarama Programı mevcuttur" ifadelerini kullandı.

"Kalça ultrasonunu ihmalkârlık etmeyin" Taramada kullanılan ve bebeklerde birincil 6 ayda altın standart olarak kabul edilen görüntüleme yönteminin kalça ultrasonu olduğunu gösteren Doç. Dr. Akgün, "Ultrason keza radyasyon riski olmayan, güvenilir, kolay ulaşılabilir bir yöntemdir. Tedavide yol göstererek teşhis başarısını ve komplikasyon riskini azaltır. Ülkemizde bütün yeni doğanların aileleri birincil 48 saat içinde sağlık durumu kuruluşundan taburculuk gerçekleşmeden bu konuda bilgilendirilmekte, 3-4 haftalık iken yapılan kontrol takiplerinde tehlike faktörü ve muayene bulgusu açısından değerlendirilerek kalça ultrasonuna yönlendirilmektedir. Ancak maalesef hala bu yönlendirmelere rağmen sıhhat kuruluşlarına başvurmayan, ihmal eden aileler yüzünden erken dönemde kolay müdahaleler yetiyorken geç dönemde önemli cerrahi girişimlere ihtiyaç duyulmaktadır" açıklamalarında bulundu.

iha

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.