You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kalpte 'kaçak elektrik yolları' yakılarak tedavi ediliyor

Kalpte 'kaçak elektrik yolları' yakılarak tedavi ediliyor

Çalışkan Üye
Kalpte 'kaçak elektrik yolları' yakılarak tedavi ediliyor
[Resim: 3499021.jpg] Toplumda sıkça karşılaşılan kalpteki ritm bozuklukları, Türkiye'de aralarında Adana Şehir Halkı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunduğu sayılı merkezlerde uygulanan ve ortalama 1-2 saat süren elektrofizyolojik ablasyon yöntemiyle kaçak elektrik yolları yakılarak tedavi ediliyor. Adana Şehir Halkı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mevlüt Koç'un öncülüğünde 6 kişilik bir ekip göre yapılan işlemde hastalar, hayatlarını daha dinç sürdürebilme şansı yakalıyor.

“Kalbin de elektriksel sistemi vardır”

İHA muhabirine açıklamalarda yer alan Prof. Dr. Koç, yürek ritm bozukluklarının toplumda sık karşılaşılan bir sıhhat sorunu olduğunu, ritim bozukluklarına bazen anemi, gerginlik, guatr, enfeksiyon gibi bambaşka rahatsızlıkların ya da kalbin yapısındaki doğuştan bozuklukların yol açabildiğini anlattı. Prof. Dr. Koç, “Kalbin elektriksel sisteminden olan hastalıklarla ilgili hasta olan bölgeyi dondurma ya da aydınlatma işlemiyle çare ediyoruz. Sahiden halk elektriksel sistemle doğar. Evin elektrik sistemi olduğu gibi kalbin de elektriksel sistemi vardır. Bu elektriksel sistemlerin zamanla veya doğuştan olan hastalıkları olabiliyor. Biz burada bunu çare ediyoruz. Bu işlem her hastanede yok. Bilhassa 3. basamak hastanelerde var. Biz bu servisi 3 sene önce buraya da kurduk. Telemetri isimli cihazla hastalarımızı takip ediyoruz” diye konuştu.

“Hastaların sadece 12 bin adam başına ulaşabiliyoruz”

Aritmi polikliniğine yılda 12 bin tatbik olduğunu, kendilerinin de yılda 2 bin 400 hastaya işlem uyguladıklarını bildiren Mevlüt Koç, “Elektro fizyoloji laboratuvarımızda yılda 2 bin 400 hasta alıyoruz. Yılda 12 bin de aritmi polikliniği başvurusu var. Normalde yılda 100 bin uygulama olması gerekli fakat biz hastaların yalnızca 12 bin tanesi ulaşabiliyoruz. Bir kısmı bizi bilmiyor, bir kısmı bize referansla geliyor. Bize Gaziantep, Şanlıurfa, Mersin, Niğde ve çevre illerden hastalar geliyor. Hastalarımız aritmi polikliniğinde holter cihazlarımızla ve durum kaydedici cihazlarla takip ediliyor. 12 bin hastanın 2 bin 400'üne operasyon yapıyoruz. Öncelikle ‘Zarar verme' protokolüyle başlıyoruz. Tek ablasyon işlemi yapmıyoruz. Yılda yaklaşık 541 hastaya da yürek pili takıyoruz. Bu piller dışında özellikle bizim ‘Ventriküler taşikardi' ismini verdiğimiz hastalığa sahip hastaların kalbin zarından yada içinden girerek tedavi yöntemi de bu merkezimizde yapılıyor. Geçen yıl yaklaşık 30 hastaya bu işlemi yaptım. Burada amacımız insanların yaşam ömrünü uzatmak ve bir kısım hastalarda çarpıntı şikayetlerini geçirerek hayat kalitelerini arttırmak” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mevlüt Koç, hastanede yapılan hiçbir işlemde ödenti istek edilmediğini sözlerine ekledi.

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay

 

iha

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.