You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Melatonin Etki Mekanizmaları ve Terapötik Gerekçe

Melatonin Etki Mekanizmaları ve Terapötik Gerekçe

Özel Üye
Melatonin Etki Mekanizmaları ve Terapötik Gerekçe
Melatonin Etki Mekanizmaları ve Terapötik Gerekçe

Obezite salgınıyla ilişkili uyku bozukluklarının artan prevalansı ile melatonine, etki mekanizmasına ve terapötik etkilerine büyük bir ilgi yeniden başlamıştır. Uyku bozuklukları, etiyolojisi ne olursa olsun, doktorlar ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından sıklıkla karşılaşılmaktadır. Hastalık Kontrol Merkezi'nden (CDC) elde edilen verilere göre, yaklaşık 70 milyona kadar İnsanın, genellikle obezite, diyabet, hipertansiyon ve artmış kardiyovasküler risk ile ilişkili kronik uyku problemlerinden muzdariptir. 

Obezite ile birlikte genel popülasyonda giderek yaygınlaşsa da, uyku bozuklukları orantısız bir şekilde şiddetlidir ve azınlık popülasyonları arasında artmış kardiyovasküler risk ile ilişkilidir. Uyku bozuklukları ayrıca demanslar, kronik ağrı, akıl hastalığı ve gastrointestinal bozukluklar dahil olmak üzere diğer komorbiditelerle de sıklıkla ilişkilidir. Ne yazık ki, yüksek prevalansa ve ciddi sağlık sonuçlarına bakılmaksızın, uyku bozuklukları sıklıkla teşhis edilmemekte ve büyük ölçüde yetersiz tedavi edilmektedir. Bu nedenle, ileri uyku fazı sendromu (ASPS), vardiyalı çalışma uyku bozukluğu ve jetlag gibi belirli sirkadiyen ritim uyku bozuklukları tiplerini uygun şekilde teşhis etmek ve tedavi etmek çok önemlidir.


Melatoninin insan vücudundaki çeşitli hücreler üzerinde etkileri olmasına rağmen, uykuyu teşvik edici eylemleri çoğunlukla suprakiazmatik çekirdeğe (SCN; ana saat), özellikle melatonin reseptörleri (MT1 ve MT2) üzerindeki geri bildiriminden kaynaklanır. SCN üzerinde çalışarak melatonin, ritmin hem fazını hem de amplitüdünü etkileyerek sirkadiyen ritmi senkronize etmeye yardımcı olur. Nöronal ateşlemenin MT1 reseptörleri yoluyla baskılandığı, oysa MT2 reseptörlerinin faz kaymasından sorumlu olduğu öne sürülmüştür. Bu nedenle, melatonin ve ilgili bileşiklerle tedavi sıklıkla araştırılmıştır ve bilimsel araştırmalar için bir ilgi konusudur.


Melatonin bazen uyku bozukluğu olan hastalara reçete edilir ve jet lag] ve yaşlılarda uykusuzluk gibi bazı uyku bozukluklarının tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir . Brzezinski ve diğerleri tarafından gerçekleştirilen bir meta-analiz çalışmasında. 2005 yılında sadece uykusuzluğu olan hastalarda yapılan 15 çalışmayı içeren çalışmada, melatonin tedavisinin uykuya başlama gecikmesini önemli ölçüde azalttığı, uyku etkinliğini artırdığı ve uyku süresini artırdığı gösterilmiştir. Ek olarak, Ferracioli-Oda ve diğerleri (2013) tarafından gerçekleştirilen yakın tarihli bir meta-analizde, melatoninin plaseboya kıyasla uykuya başlama gecikmesini önemli ölçüde azalttığı ve toplam uyku süresini artırdığı yine bulundu. Ayrıca, uyku bozuklukları yaşayan ve eksojen melatonin ile iyileşme gösteren yaşlı uykusuzluk hastaları ve Alzheimer hastalığı olan hastaları içeren klinik deneyler de vardır.
Son Düzenleme: 04-01-2023, 06:50 PM, Düzenleyen: CoraL.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.