You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Çağımızın cerrahisi: laparoskopi

Çağımızın cerrahisi: laparoskopi

⭐⭐⭐ Süper Moderator
Çağımızın cerrahisi: laparoskopi
[Resim: 106928.jpg]Çağımızın cerrahisi: laparoskopiGelişen teknolojiyle birlikte birçok hastanın korktuğu ameliyatlar bundan böyle ağrısız ve kolay bir şekilde, karına minik delikler açılarak yapılabilmektedir (Laparoskopi). Laparoskopi birincil başladığı yıllarda sadece tanı amacı ile kullanılırken, son 20 yıldır jinekolojik hastalıklarının tedavisi nedeniyle da uygulanan bir usul olmuştur. Günümüzde artık açık ameliyatlar gittikçe azalmaktadır. Ülkemizde bilhassa son 15 yıldır, daha önce açık teknikle yapılan operasyonların %90’dan fazlası laparoskopiyle yapılabilmektedir. Hatta birkaç delikle uyguladığımız ameliyatlar bile derhal tek delikten yapılabilmektedir.

İşlem genel duyumsuzlaşma aşağıda uygulanır. Göbek içinden 1 cm’ lik kesi yapılarak karın boşluğu, 3-4 litre karbon dioksit gazı verilerek şişirilir. Arkasında göbekten girilerek karın içerisine kamera sistemine emrindeki bir optik sistem yerleştirilir. sonradan kasık bölgelerinden açılan iki delik yardımıyla operasyon gerçekleştirilir.

Genel durumu operasyona elverişli olan herkeste laparoskopi yapılabilir. Ağır solunum veya kalp problemleri olanlarda işlem esnasında baş aşağıda pozisyon kullanıldığından laparoskopi tercih edilmez.

Bu tekniğin, klasik açık cerrahiye göre pekçok avantajı vardır. Laparoskopi ile ilgili en sık sorulan sorulardan birisi kozmetik bir problem oluşturup oluşturmayacağıdır. Operasyonlar geniş kesi yapılmadan gerçekleştirilmektedir. Ciltte estetik açıdan rahatsız eden bir iz bırakmaz. Laparoskopi ameliyatları sonrası iyileşme daha kolay ve ivedi, karın içerisinde operasyona alt yapışıklıklar daha az olmaktadır. Karın içinde gözlenmesi en zor bölgeler laparoskopi yöntemiyle rahatlıkla görülebilmektedir. ağrı kesici faydalanma ihtiyacı pozitif değildir. Ameliyatlar sonrası hastanede kalış süresi oldukça kısa olup hasta 1 hafta içerisinde işine dönebilmektedir. Bu vakit açık ameliyatlarda 6-7 haftayı bulmaktadır. Kan nakli ihtiyacında azalma olur. Fazla kilolu hastalarda işlem açık ameliyata göre daha basit olmaktadır. Karın açılmadığı için iltihaplanma ve kesi yeri fıtığı görülme riski çok azdır .

Laparoskopide de birtakım komplikasyonlar görülebilir. Cerrah ne değin tecrübeli ise komplikasyon oranları böylece azalır. Teleskopun ve trokarların karın içine sokulması sırasında büyük damar ve barsak yaralanmaları olabilir. Cerrahi müdahale sırasında ise barsak, idrar torbası, idrar yoları ve damar yaralanmaları görülebilir. İşlem esnasında her an için açık cerrahiye geçme olasılığı mevcuttur. Bu konularda hasta belirlenmiş bilgilendirilmeli ve onayı alınmalıdır.

Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

doktorsitesi

doktorsitesi

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.