You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Whatsapp’daki konuşmalarınız ileride karşınıza çıkabilir

Whatsapp’daki konuşmalarınız ileride karşınıza çıkabilir

⭐⭐⭐ Süper Moderator
Whatsapp’daki konuşmalarınız ileride karşınıza çıkabilir
[Resim: 3543159.jpg] Türkiye'de geniş bir kesim göre kullanılan Whatsapp, kullanıcılarına mahremiyet sözleşmesi içeren tasdik metni gönderdi. Bu karar kullanıcıların kafasında soru işareti oluştururken, bir çok kişi bambaşka sohbet platformlarına yöneldi. Whatsapp'ın o kararına hukukçulardan açıklama geldi.

Whatsapp'ın güncellemeye gittiğini ifade eden Avukat Buket Nurşah Tekışık, “Whatsapp içinde yer alan tüm verileriniz Facebook'un data tabanına aktarılacak, bu da bütün yazışmalarınızın, resimlerinizin ve videolarınızın sizin rızanız ile Facebook'a verilmesi anlamına geliyor. Emrindeki ancak şirket, ‘siz benimsemek zorundasınız' demiyor. Kibarca kabul etmediğiniz takdirde Whatsapp hesabınızın kapanacağını söylüyor. Bu hukuken olası müdür? Maalesef mümkündür. Çünkü size şirket uzun bir yazı ile seçenek sunuyor. İster kabul edersiniz, ister etmezsiniz” dedi.

“İleride yazışmalar karşımıza çıkabilir”

‘Bu zamana kadar bahse konu tüm bu veriler Facebook şirketi tarafından depolanabilirken, yeni anlaşma ile tüm bu veriler legal bir şekilde işlenebilecek ve kullanılabilecek' açıklamasında bulunan Buket Nurşah Tekışık, “Daha net anlatmak gerekirse, ileride WhatsApp görüşmelerimiz mahkemelerde, iş başvurularımızda, yurtdışında yer alan okullara kabullerde, vize başvurularında zeka ‘hukuki olarak' karşımıza çıkabilir. Bu verilerin sadece WhatsApp ve Facebook ile paylaşılmayacağını hatırlatmakta fayda var. Tüm bu veriler Facebook Şirketler topluluğu bünyesinde bulunan her bir şirketle ve hem üçüncü taraf şirketlerle paylaşılabilecek. Gerçekten kabul etmiş olduğunuz bu anlaşma ile Facebook şirketine tüm bu verileri kullanması, satması ve bunun üzerinden para kazanması için de izin vermiş olacaksınız” diye konuştu.

Avrupa Birliğindeki ilgili mevzuatta bireysel verilerin işlenmesi, aktarılması, saklanma süresi, kullanılma amacı ve yıkım politikasına dair koşulların oldukça net bir düzenlemeye sahip olduğunu ifade eden Buket Nurşah Tekışık, “Aynı düzenlemeler bizim mevzuatımızda da mevcut. Ilk Olarak bireysel verilerin işlenmesi için açık rıza verilmesi zorunlu olup bu koşul anayasamızın 20. maddesinde ve bireysel verilerin korunması kanunu 5. maddesinde dobra dobra düzenlenmiştir. Oysa WhatsApp uygulamasının istemiş olduğu bu onayın hukuken açık bir rıza olup olmadığı ihtilaflı bir konudur. Şöyle ki; WhatsApp uygulamayı uygulamak için diğer bir tercih hakkını size sunmuyor. Şahısların ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi ya da diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, suç oluşturan mahkûmiyeti gibi veriler KVKK dahilinde özel nitelikli bireysel verilerdir ve her biri için ayrı olarak rıza alınması zorunludur. WhatsApp ise bütün bunlar için tek seferde rıza verilmesini istemektedir” şeklinde konuştu.

Fehime Kartal

[IMG]cdn.iha/Contents/pool_file/2021/02/24481_aw212540-02.jpg[/IMG]

iha

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.