You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kalça Protezi Ameliyatı ve Sonrası: Kendi Araştırmamdan Notlar

Başarılı Üye
Selamlar, bir süredir kalça ağrısıyla uğraşan biri olarak (ya da yakını için araştıran biri olarak da okuyabilirsiniz), ben de “bu iş nereye gidiyor?” noktasına geldim ve ciddi ciddi kalça protezi konusunu masaya yatırdım. Buraya da toparladığım bilgileri, forumda işinize yarar diye “kullanıcı diliyle” bırakıyorum. Doktor değilim, ama okuduklarım + görüştüğüm kişilerden anladıklarımla yazıyorum.

[Resim: cjv6dtp.jpg]

Kalça protezi tam olarak ne?
En basit haliyle: Kalça ekleminde kireçlenme/hasar ileri seviyeye gelince, bozulmuş eklem yüzeyleri çıkarılıp yerine yapay eklem takılıyor. Ama “her ağrıya protez” değil. Genelde ilaç, fizik tedavi, enjeksiyon vs. derken bir şeyler artık yetmemeye başlayınca gündeme geliyor.

Kimlere uygulanıyor? (Sadece yaşlılara mı?)
İnsanların kafasında “protez=yaşlı işi” gibi bir algı var ama gördüğüm kadarıyla olay yaşa değil, eklemin durumuna ve hayat kalitesine bakıyor. Kireçlenme dışında doğuştan kalça çıkığı sekelleri, avasküler nekroz, kalça kırığı, romatizmal hastalıklar gibi nedenlerle de uygulanabiliyor.

Ameliyat nasıl yapılıyor?
Kalça protezi ameliyatı açık cerrahi bir işlem. Kesi yapılıyor, bozulmuş femur başı çıkarılıyor, yuva hazırlanıyor ve implantlar yerleştiriliyor. “Lazerle, kapalı yapılıyor” gibi şeyler çok dolaşıyor ama bu işin temelinde ciddi bir cerrahi var, o yüzden romantize etmemek lazım.

Asıl merak edilen: ameliyat sonrası süreç
Kalça protezi ameliyatı sonrası en çok korkulan şey “aylarca yatacağım” oluyor. Ama günümüzde çoğu hastada süreç daha hızlı ilerliyor. Çoğu kişi ameliyat günü veya ertesi gün yürüteçle ayağa kaldırılıyor. Tabii bu “hemen koş” demek değil; kontrollü yürüyüş, doğru oturma-kalkma, basit egzersizler önemli.

İlk 2 hafta: ev düzeni çok şey değiştiriyor
  • Alçak koltuklar sıkıntı; mümkünse yükseltme iyi oluyor.
  • Klozet yükseltici konfor sağlıyor (özellikle oturup-kalkma).
  • Yan yatma genelde bacak arasına yastıkla daha güvenli oluyor.
  • Bir anda dönmek, bacağı ters pozisyona sokmak (bacak bacak üstüne atmak gibi) erken dönemde önerilmiyor.

Topallama ne zaman geçer?
Çok soruluyor: “kalça protezi ameliyatı sonrası topallama ne zaman geçer?” Okuduklarımda ortak nokta şu: Kas gücü geri geldikçe ve yürüyüş oturdukça toparlıyor. Kiminde birkaç haftada belirgin düzeliyor, kiminde birkaç ayı bulabiliyor. Yani “tek tarih” yok, vücut biraz kendi takviminde çalışıyor.

Ne zaman desteksiz yürürüm?
kalça protez ameliyatından sonra ne zaman desteksiz yürüyebilir” sorusu da çok popüler. Bazı kişiler 3-4 hafta içinde bastonu bırakabiliyor, bazıları 6 haftayı geçebiliyor. Yaş, kas gücü, ek hastalıklar falan etkiliyor. Kıyas yapıp moral bozmayın derim.

Kalça protezi neden ağrı yapar?
Bu da önemli: “kalça protezi neden ağrı yapar?” Erken dönemde ağrı beklenen bir şey; sonuçta kesilen, ayrılan kas-doku var. Ama “gün geçtikçe artan, ateşle gelen, kızarıklık-şişlik yapan” ağrı konusu ciddiye alınmalı. Yani ağrı var diye panik yok, ama “garip gidişat” varsa doktora hızlı dönmek lazım.

Riskler var mı? (Var, ama korku filmi gibi değil)
kalça protezi ameliyatı riskleri” kısmında en çok konuşulanlar: enfeksiyon, pıhtı, protez çıkığı, nadiren sinir-damar problemleri. Bunlar gerçek riskler ama doğru önlem ve takip ile çoğu yönetilebilir şeyler. Benim anladığım; riskin en büyük düşmanı “kuralları ciddiye almamak”.

En uzun ömürlü protez meselesi
en uzun ömürlü kalça protezi hangisi?” diye bakınca tek bir cevap yok. Yüzey kombinasyonları (seramik-polietilen gibi) ve doğru yerleşim önemli. Bir de kişinin kilosu, aktivite düzeyi, düşme-çarpma gibi riskleri… Yani “en iyi protez” aramak yerine, “bana en uygun protez + iyi cerrah + iyi takip” daha mantıklı geldi.

Fiyat konusu: tek sayı yok
Kalça protezi ameliyat fiyatları protezin markasına, kullanılan malzemeye, hastaneye, tek/çift taraf olmasına, sigorta kapsamına göre değişiyor. Seramik gibi uzun ömürlü seçeneklerde maliyet artabiliyor. O yüzden “şu kadar” diye net konuşan olursa ben biraz temkinli yaklaşırım.

Ameliyat olanların yorumları gerçekten iyi mi?
Kalça protezi ameliyatı olanların yorumları tarafında en sık gördüğüm cümle: “Keşke daha önce yaptırsaydım.” Tabii herkesin iyileşmesi aynı hızda değil; ama genel memnuniyet oranı yüksek gibi duruyor. Özellikle ağrının azalması ve uykunun düzelmesi çok vurgulanıyor.

Küçük ama hayat kurtaran detaylar
  • kalça protezi ameliyatı sonrası tuvalet için klozet yükseltici gerçekten popüler; mantıklı da.
  • kalça protezi ameliyatı sonrası yan yatma çoğunlukla yastık desteğiyle daha rahat oluyor.
  • Evde halı-kablo gibi takılma risklerini azaltmak iyi fikir.
  • Merdiven inip-çıkma bile bir teknikle öğretiliyor; “ben yaparım” deyip acele etmeyin.

Engel oranı konusu
kalça protezi engel oranları” çok soruluyor. Burada net bir oran söylemek zor; çünkü sonuç, topallama, bacak boy farkı, kuvvet kaybı, komplikasyon olup olmaması gibi şeyler değerlendiriliyor ve heyet raporuyla netleşiyor. Yani “protez oldum=şu oran” gibi otomatik bir durum yok.

Ortopedi İstanbul ile ilgili kısa not
Ben araştırırken Ortopedi İstanbul’un bazı içeriklerini de okudum, özellikle süreç anlatımı ve ameliyat sonrası eğitim yaklaşımı hoşuma gitti. Bu konuyu ciddi ciddi düşünenler için merkez sayfasını buraya bırakayım: kalça protezi ameliyatı

Son söz
Benim özetim şu: Bu ameliyat “korkulacak bir efsane” değil ama “basit bir işlem” de değil. Kurallara uyan, süreci sabırla götürenler genelde çok iyi geri dönüşler yazıyor. Siz de deneyimlerinizi yazarsanız, burada aynı şeyi yaşayanlara baya yardımcı olur.

Daha fazla bilgi ve destek için firmamıza ulaşabilirsiniz: https://www.ortopediistanbul.com.tr

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.