You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

1
1
#
Hoş geldin, Ziyaretçi!
Rütbeniz yok.
reklam
Statü: Çevrimdışı
Stil Ayarları

İHA 2 Ehliyeti Nedir? İHA 2 Eğitimi

İHA 2 Ehliyeti Nedir? İHA 2 Eğitimi ile Ticari Drone Pilotluğuna Güvenli ve Doğru Başlangıç

[Resim: 6kjpkjx.jpg]

Ticari amaçla drone kullanmak isteyen birçok kişi önce aynı soruya takılıyor: Hangi belgeyi almam gerekiyor, bu belge bana tam olarak ne kazandıracak ve eğitim süreci nasıl ilerleyecek? İşte iha ehliyeti araştırmaları çoğu zaman bu noktada başlıyor. Fakat konu biraz daha derine indiğinde, özellikle daha yüksek sınıf insansız hava araçlarıyla çalışmak isteyen adaylar için asıl mesele doğrudan iha 2 ehliyeti oluyor.

Çünkü İHA 2 seviyesi, basit bir kullanıcı belgesinden daha fazlasını ifade eder. Bu belge; profesyonel kullanım, ticari operasyon disiplini, uçuş güvenliği, mevzuata uygun ilerleme ve sertifikasyon sürecini bilinçli yönetme anlamına gelir. Kısacası yalnızca “uçurabiliyorum” demek yetmez; hangi araç sınıfında, hangi yetkiyle, hangi eğitim altyapısıyla hareket ettiğiniz de önemlidir.

Özellikle haritalama, tarım, güvenlik, saha kontrolü, medya prodüksiyonu, teknik inceleme ve kurumsal operasyonlar gibi alanlarda görev almak isteyenler için iha 2 eğitimi, kariyerin ciddi bir eşiğidir. Bu nedenle kullanıcılar artık sadece tanım aramıyor. “Bu eğitim bana uygun mu, online mı, kaç gün sürüyor, SHGM sınavı nasıl işliyor, sağlık raporu neden isteniyor, hangi kurumu tercih etmeliyim?” gibi daha net, daha karar odaklı soruların cevabını arıyor.

Bu içerikte tam da bunu yapacağız. İHA 2 belgesinin ne olduğunu, kimler için gerekli olduğunu, eğitim modelinin nasıl ilerlediğini, sınav ve sağlık raporu tarafını ve neden eğitim kurumu seçiminin sandığınızdan daha önemli olduğunu sade ama yüzeysel olmayan bir dille ele alacağız.

İHA Ehliyeti Neden Gereklidir?

Drone teknolojisi artık sadece meraklı kullanıcıların ilgilendiği bir alan değil. Bugün birçok sektörde insansız hava araçları aktif görev alıyor. Tarımsal analizden inşaat takibine, enerji hatlarının gözlemlenmesinden medya çekimlerine kadar geniş bir kullanım alanı var. Kullanım alanı genişledikçe beklenti de değişiyor: daha fazla güvenlik, daha fazla operasyon disiplini ve daha net bir yetkinlik standardı.

İşte bu yüzden drone ehliyeti ya da ilgili sınıfa uygun pilot belgesi, profesyonel kullanım için temel bir gereklilik haline geliyor. Aslında burada mesele sadece resmi prosedür değil. Eğitim ve sertifikasyon süreci; uçuş güvenliği alışkanlığını, havacılık bakış açısını ve görev ciddiyetini birlikte kazandırır. Saha tarafında bu fark net hissedilir.

Bizce en kritik nokta şu: Belgeye yalnızca “zorunlu evrak” gözüyle bakmak eksik olur. Çünkü iyi planlanmış bir İHA ticari pilot sertifikası süreci, adayın ileride yapacağı işlerin kalitesini de etkiler. Eğitim almadan veya yanlış seviyede ilerleyerek sahaya çıkmak, uzun vadede hem güvenlik hem de profesyonel itibar açısından sorun yaratabilir.

Ticari iş yapmak isteyen bir kullanıcının yalnızca drone kullanmayı öğrenmesi yetmez. Hangi görevde nasıl davranacağını, operasyonel riskleri nasıl değerlendireceğini, mevzuat sınırlarını nasıl okuyacağını ve uçuş sürecini nasıl planlayacağını da öğrenmesi gerekir. Bu yüzden doğru sınıfta SHGM onaylı İHA eğitimi arayışı, çoğu kullanıcı için oldukça yerinde bir başlangıçtır.

İHA 2 Ehliyeti Nedir, Hangi Kullanıcılar İçin Zorunludur?

İHA 2 ehliyeti, 25 kg ile 150 kg aralığındaki insansız hava araçlarını kullanmak isteyen adaylar için gerekli olan yetkinlik seviyesini ifade eder. Bu sınıf, daha yüksek sorumluluk isteyen operasyonlara kapı açtığı için, doğal olarak daha ciddi bir eğitim ve belgelendirme yaklaşımını da beraberinde getirir.

Burada önemli olan şey, belgenin yalnızca daha büyük bir cihazı kullanma hakkı vermesi değildir. Aynı zamanda daha profesyonel işlerde görev alabilmek, ticari projelerde yer alabilmek ve daha sistemli operasyonlar yürütebilmek için gereken altyapıyı kurar. Açıkçası profesyonel tarafta ilerlemek isteyen biri için bu belge çoğu zaman seçenek değil, ihtiyaçtır.

İHA 2 ile Hangi Sınıftaki Drone ve İHA’lar Kullanılır?

İHA 2 belgesi, 25 kg–150 kg aralığındaki İHA’ları kullanmak için gereklidir. Bu teknik sınır, eğitim seviyesinin neden daha kapsamlı olması gerektiğini de açıkça gösterir. Çünkü daha yüksek ağırlık sınıfındaki hava araçları, daha yüksek dikkat, daha güçlü güvenlik bilinci ve daha ciddi operasyon disiplini gerektirir.

Üstelik mevcut sayfa bilgisinde belirtildiği üzere, bu belge ile İHA0 ve İHA1 sınıflarındaki araçların da kullanılabilmesi, belgeyi kariyer açısından daha geniş bir noktaya taşır. Yani yalnızca bugünkü ihtiyaç değil, ileride farklı görevlerde çalışabilme kapasitesi de düşünülmelidir.

Kısa bir bakışla şöyle özetlenebilir:
  •  
  • 25 kg–150 kg arası İHA kullanımını kapsar.

• Daha profesyonel ve ticari operasyonlar için güçlü bir altyapı sunar.

• İHA0 ve İHA1 tarafında da kullanım esnekliği sağlar.

• Kariyer odaklı düşünen kullanıcı için daha uzun vadeli bir belgelendirme avantajı yaratır.

İHA 1 ve İHA 2 Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Kullanıcıların en sık sorduğu sorulardan biri budur ve oldukça yerindedir. İHA 1 ile İHA 2 arasındaki temel fark, kapsanan hava aracı sınıfı ve buna bağlı sorumluluk seviyesidir. İHA 2, daha yüksek ağırlık aralığına hitap ettiği için eğitim mantığı da daha profesyonel bir zemine oturur.

Bir başka ifadeyle, İHA 1 belirli operasyonlar için yeterli olabilir; ancak daha üst seviye kurumsal işler, daha teknik saha görevleri ve daha yüksek sınıf araç kullanımı hedefleniyorsa İHA 2 sertifikası çok daha anlamlı bir tercih olur. Bize göre kullanıcı burada şu soruyu sormalı: Ben sadece başlangıç mı yapmak istiyorum, yoksa işi profesyonel seviyeye mi taşımayı planlıyorum?

Belgenin kapsamı, eğitim yapısı ve kayıt detayları hakkında doğrudan bilgi almak isteyen adaylar, iha ehliyeti sayfası üzerinden resmi eğitim içeriğini inceleyebilir.

İHA 2 Eğitimi Kimler İçin Uygundur?

Bu eğitim, daha çok profesyonel hedefi olan kullanıcı profiline hitap eder. Hobi amaçlı birkaç uçuş yapmayı düşünen kişilerden ziyade, işi bir uzmanlık alanı olarak gören ve ticari tarafta görev almak isteyen adaylar için uygundur.

Özellikle aşağıdaki profiller için bu eğitim ciddi bir ihtiyaç haline gelebilir:
  •  
  • Ticari drone pilotluğu hedefleyenler

• Kurumsal saha operasyonlarında görev almak isteyenler

• Tarım teknolojileri ve haritalama alanında çalışanlar

• Medya prodüksiyonu ve teknik çekim süreçlerinde yer alacak ekipler

• Güvenlik, denetim, inceleme ve teknik kontrol uygulamalarında çalışanlar

• Daha yüksek sınıf İHA kullanımıyla profesyonel ilerlemek isteyen bireyler

Profesyonel pilotluk hedefleyenler

Drone pilotluğu artık pek çok sektörde bağımsız bir uzmanlık alanı olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle drone pilot sertifikası arayışında olan adaylar, belgeyi sadece prosedürel değil, mesleki bir yatırım olarak da görmeli. Çünkü saha görevlerinde, işverenlerin ve proje yöneticilerinin dikkat ettiği şey yalnızca cihazı uçurabilmek değildir; yetkinlik, güvenlik disiplini ve mevzuat farkındalığı da ciddi biçimde önemsenir.

Haritalama, ölçümleme, enerji altyapısı gözlemi, tarımsal saha incelemesi, prodüksiyon çekimleri ve operasyonel saha görevleri gibi alanlarda çalışan biri için profesyonel drone eğitimi doğrudan iş yapma biçimini etkiler. Hatta çoğu zaman belge, işe erişimin ilk filtresi haline gelir.

Kurumsal ve ticari operasyonlarda görev almak isteyenler

Kurumsal tarafta beklenti daha nettir: eğitimli, belgeli ve operasyon mantığını bilen pilotlarla çalışmak. Bunun nedeni oldukça açık. Çünkü ticari operasyonlarda hata payı daha düşüktür, sorumluluk ise daha yüksektir. Dolayısıyla ticari drone pilotluğu hedefleyen biri için rastgele ilerlemek yerine planlı ve doğru sınıfta eğitim almak gerekir.

Özellikle saha yönetimi olan işler, teknik görevler veya proje bazlı çalışmalar söz konusuysa, pilotun yalnızca uçuş hakimiyeti değil; güvenlik farkındalığı, görev hazırlığı, disiplin ve belgelendirme uygunluğu da değerlendirilir. Bu yüzden İHA 2 seviyesinde eğitim almak, sadece bugünkü ihtiyacı değil, kurumsal güvenilirliği de destekler.

İHA 2 Eğitimi Nasıl Alınır? Adım Adım Eğitim Süreci

Kullanıcının kararını en çok etkileyen başlıklardan biri eğitim modelidir. Eğitim iyi olabilir, içerik doğru olabilir; ama süreç belirsizse aday kararsız kalır. Bu yüzden iha 2 eğitimi nasıl ilerler sorusuna açık yanıt vermek gerekir. Başkent İHA’nın ilgili sayfasındaki yapı, teorik ve uygulamalı eğitimi birbirini tamamlayan bir sistem içinde kurguluyor.

Teorik Eğitim Süreci Nasıl İşler?

Teorik eğitim uzaktan yürütülür. Bu, özellikle farklı şehirlerden katılan veya zamanını daha kontrollü kullanmak isteyen adaylar için ciddi bir kolaylıktır. Mevcut bilgiye göre dersler Zoom üzerinden iki hafta boyunca 10:00–17:00 saatleri arasında işlenmektedir. Bu plan, adayın eğitim takvimini önceden görmesini ve kendi programını buna göre ayarlamasını sağlar.

Bir diğer önemli nokta ise telafi imkânıdır. Kaçırılan dersler için telafi desteği sunulması, süreci daha sürdürülebilir hale getirir. Açık söylemek gerekirse, bu tür ayrıntılar kullanıcı gözünde küçük görünse de karar anında ciddi etki yaratır. Çünkü eğitimde düzen kadar esneklik de önemlidir.

Teorik bölüm, sadece sınava hazırlık amacı taşımaz. Aynı zamanda havacılık yaklaşımını, güvenlik farkındalığını, görev bilincini ve operasyon mantığını adaya sistemli biçimde aktarmayı hedefler. İyi bir İHA uçuş eğitimi zaten burada başlar; önce mantık oturur, sonra pratik güçlenir.

Uygulamalı Uçuş Eğitimi Nasıl Planlanır?

Sayfadaki bilgiye göre uygulamalı uçuş eğitimi, teorik dersler devam ederken planlanır ve yüz yüze gerçekleştirilir. Bu ayrım önemli. Çünkü havacılık eğitiminde teori ile pratiğin birbirini desteklemesi gerekir. Sadece online bilgiyle yetinmek sahada yeterli olmaz; sadece uygulama yapıp teoriyi zayıf bırakmak da eksik kalır.

Uygulamalı bölümde adayın gerçek uçuş refleksi gelişir. Uçuş öncesi hazırlık, görev ciddiyeti, kontrol hakimiyeti ve operasyon güvenliği gibi konular pratikte daha net anlaşılır. İşin doğası gereği bazı şeyler ancak sahada oturur. Kısacası, teorik bilgi uçuşta davranışa dönüşür.

Eğitim Süresi ve Katılım Modeli

Eğitim süresi, ilgili sayfada 14 gün teorik + 5 gün uygulamalı uçuş olarak belirtilmektedir. Bu, karar aşamasındaki kullanıcı için oldukça değerli bir netlik sağlar. Belirsiz bırakılmış süreler çoğu zaman güven vermez; net program ise kullanıcıya kontrol hissi verir.

Ayrıca eğitim başlangıç tarihinin 13 Nisan 2026 olarak belirtilmiş olması, planlama yapmak isteyen adaylara somut bir takvim sunar. Ücret tarafında ise toplam bedelin 35.000 TL + %10 KDV olarak açıklanmış olması, şeffaflık açısından önemli bir avantajdır. Kullanıcıların çoğu, karar verirken tam da bu açıklığı arar.

[table]
  [tr]
    [td]Başlık[/td]
    [td]Bilgi[/td]
  [/tr]
  [tr]
    [td]Eğitim Türü[/td]
    [td]İHA 2 Ticari Pilot Sertifikası Eğitimi[/td]
  [/tr]
  [tr]
    [td]Teorik Eğitim[/td]
    [td]Uzaktan / Zoom üzerinden[/td]
  [/tr]
  [tr]
    [td]Teorik Süre[/td]
    [td]14 gün[/td]
  [/tr]
  [tr]
    [td]Teorik Ders Saatleri[/td]
    [td]10:00 – 17:00[/td]
  [/tr]
  [tr]
    [td]Uygulamalı Eğitim[/td]
    [td]Planlı, yüz yüze uçuş eğitimi[/td]
  [/tr]
  [tr]
    [td]Uygulamalı Süre[/td]
    [td]5 gün[/td]
  [/tr]
  [tr]
    [td]Başlangıç Tarihi[/td]
    [td]13 Nisan 2026[/td]
  [/tr]
  [tr]
    [td]Ücret[/td]
    [td]35.000 TL + %10 KDV[/td]
  [/tr]
[/table]

İHA2 Drone Eğitimi İçeriğinde Hangi Konular Yer Alır?

iha2 drone eğitimi ifadesi bazen sadece “uçuş öğreten kurs” gibi algılanabiliyor. Oysa profesyonel seviyede böyle bir yaklaşım yetersizdir. Bu eğitim; havacılık bilgisi, güvenlik yaklaşımı, görev disiplini, uygulama mantığı ve sertifikasyon hazırlığını birlikte düşünmelidir. İyi bir program da bunu yapar.

Havacılık Bilgisi, Güvenlik ve Operasyon Disiplini

İHA 2 düzeyinde eğitim alan bir adayın yalnızca hava aracını yönlendirebilmesi yeterli değildir. Hangi koşulda nasıl karar vereceğini, uçuş öncesi hazırlığın neden önemli olduğunu, görev güvenliğinin nasıl sağlanacağını ve risklerin nasıl değerlendirileceğini de bilmesi gerekir. Bu nedenle eğitim içeriğinde havacılığa giriş, güvenlik bilinci, uçuş güvenliği ve operasyon disiplini gibi başlıklar son derece önemlidir.

Bizce sahadaki gerçek fark tam da burada oluşur. Çünkü cihazı kullanmak bir beceridir; ama profesyonel kullanım için doğru zihinsel çerçeveyi kurmak ayrı bir seviyedir. Eğitimde bu yaklaşımın verilmesi, pilotun ilerideki çalışma kalitesini doğrudan etkiler.

Sınav Hazırlığı ve Belgelendirme Süreci

Belge almak isteyen birçok aday sınav kısmını biraz stresli bulur. Aslında bu çok normal. Ancak eğitim doğru planlandığında, sınav süreci korkutucu olmaktan çıkar ve yönetilebilir hale gelir. Mevcut bilgiye göre SHGM tarafından iki ayrı sınav uygulanmaktadır: Havacılığa Giriş ve Güvenlik Bilinci.

Bu sınavlar yalnızca teorik bilgi ölçmek için yapılmaz; aynı zamanda havacılık farkındalığını ve operasyon güvenliği yaklaşımını değerlendiren bir çerçeve sunar. Bu yüzden sınava hazırlık desteği olan bir ticari İHA eğitimi modeli, kullanıcıya ciddi kolaylık sağlar. Dağınık bilgiyle uğraşmak yerine sistemli ilerlemek, çoğu aday için daha rahat bir süreç yaratır.

İHA 2 Ehliyeti İçin Sağlık Raporu ve Sınav Süreci

Belgelendirme tarafının önemli başlıklarından biri de sağlık raporudur. Kullanıcıların bir kısmı bu aşamayı eğitim sonuna doğru fark ediyor; oysa baştan bilmek daha sağlıklıdır. İlgili sayfa bağlamında Class-2 sağlık raporu süreci, eğitimin genel yapısı içinde değerlendirilmesi gereken önemli adımlardan biridir.

Class-2 Sağlık Raporu Neden İstenir?

Class-2 sağlık raporu, adayın ilgili görev ve uçuş sorumlulukları açısından uygunluğunu değerlendirmek için istenir. Buradaki amaç prosedürü zorlaştırmak değil; profesyonel kullanımda güvenliğin ve uygunluk denetiminin korunmasıdır. Özellikle daha yüksek sınıf İHA kullanımlarında bu konu daha fazla önem kazanır.

Kullanıcı açısından bakıldığında bu süreç göz korkutucu görünmemeli; ama hafife de alınmamalıdır. Planlı ilerlemek gerekir. Eğitim kurumu tarafından doğru yönlendirme yapılması, adayın hangi aşamada ne yapacağını anlamasını kolaylaştırır. Bu da gereksiz zaman kaybını azaltır.

SHGM Sınavları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sayfa bilgisinde yer alan iki sınav başlığı nettir: Havacılığa Giriş ve Güvenlik Bilinci. Bu sınavların önemi, doğrudan profesyonel kullanımın temel zihinsel çerçevesiyle ilgilidir. Yani konu sadece soruları geçmek değil; havacılığa, güvenliğe ve görev disiplinine doğru yerden bakabilmektir.

Bu nedenle İHA lisansı veya iha pilot sertifikası almak isteyen adayların, sınavı ayrı bir yük gibi değil, eğitimin doğal uzantısı olarak değerlendirmesi daha doğru olur. Eğer eğitim süreci iyi yapılandırılmışsa, sınava hazırlanmak da daha anlaşılır ve daha düzenli hale gelir.

Başkent İHA ile İHA 2 Eğitimi Almanın Avantajları

Eğitim kurumu seçerken kullanıcıların baktığı şey artık yalnızca fiyat değildir. Sürecin netliği, eğitim modelinin uygulanabilir olması, iletişim kolaylığı, kurumsal ciddiyet ve gerçek anlamda havacılık odaklı yaklaşım da ciddi rol oynar. Çünkü eğitim ne kadar teknik olursa olsun, kullanıcı kendini güvende hissetmediğinde karar vermekte zorlanır.

Başkent İHA’nın ilgili eğitim yapısında öne çıkan taraf, teorik eğitim ile uygulamalı uçuş sürecinin birbirini tamamlayan biçimde sunulmasıdır. Uzaktan teorik eğitim kolaylık sağlarken, planlı yüz yüze uygulama da sahadaki yeterliliği destekler. Bu ikisinin dengeli kurulması önemli bir avantajdır.

Uzaktan Teorik Eğitim ve Planlı Uçuş Desteği

Teorik derslerin uzaktan yapılması, özellikle zaman yönetimi açısından kullanıcıya ciddi esneklik sağlar. Fakat bu esnekliğin tek başına yeterli olması beklenmez. İşin güçlü tarafı, uygulamalı uçuş eğitiminin ayrıca planlanması ve sürecin bütünlüklü şekilde ele alınmasıdır.

Bizce kullanıcı açısından değerli olan şey tam olarak bu: eğitim yalnızca bilgi veren değil, organize eden bir yapıda ilerliyor. Teori, uygulama, telafi ve sınav hazırlığı birbirinden kopuk değil. Bu da daha güvenli ve daha anlaşılır bir eğitim deneyimi ortaya çıkarıyor.

Yetkili ve Güven Veren Eğitim Kurumu Seçmenin Önemi

Yetkili eğitim kurumu seçimi, çoğu adayın başta düşündüğünden daha belirleyicidir. Çünkü eğitim kalitesini sadece anlatılan konu değil; sürecin nasıl yönetildiği, sorulara nasıl cevap verildiği, adayın nasıl yönlendirildiği ve beklentinin ne kadar açık kurulduğu belirler. Güven çoğu zaman tam da burada oluşur.

Başkent İHA’nın ana sayfa yapılanmasında İHA 0, İHA 1 ve İHA 2 eğitimlerine görünür biçimde yer vermesi, güncel eğitimler ve ders dökümanları gibi alanlar sunması, markanın bu alana odaklı bir yapı kurduğunu gösteren olumlu unsurlar arasında değerlendirilebilir. Kurumsal yaklaşım, eğitim modeli ve genel yapı hakkında daha geniş bilgiye www.baskentiha.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

İHA 2 Ehliyeti Almak İsteyenler İçin Doğru Adım Nedir?

Aslında doğru adım, önce kendi hedefinizi netleştirmekten geçer. Daha yüksek sınıf insansız hava araçlarıyla ticari veya profesyonel kullanım planlıyorsanız, bu süreci ertelemeden değerlendirmek gerekir. Çünkü yanlış seviyede başlamak ya da yetersiz bilgiyle ilerlemek, ileride daha büyük zaman kaybına yol açabilir.

Eğer siz de mevzuata uygun ilerlemek, ticari uçuş yetkinliği kazanmak, operasyon güvenliği konusunda daha bilinçli olmak ve eğitim sürecini net bir kurum yapısı içinde yürütmek istiyorsanız, İHA 2 eğitimi güçlü bir başlangıç olabilir. Özellikle 25 kg–150 kg arası kullanım hedefi olanlar için bu belge, yalnızca resmi bir adım değil; profesyonel duruşun da önemli bir parçasıdır.

Kısacası mesele sadece sertifika almak değil. Doğru bilgi, doğru eğitim modeli ve doğru kurum seçimiyle bu süreci anlamlı hale getirmektir. Karar aşamasındaysanız, ihtiyaçlarınıza uygun programı inceleyip kayıt sürecinizi buna göre planlamak en doğru yaklaşım olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

1) İHA 2 ehliyeti nedir?

İHA 2 ehliyeti, 25 kg ile 150 kg arasındaki insansız hava araçlarını kullanmak isteyen adaylara yönelik eğitim ve belgelendirme seviyesidir. Özellikle ticari ve profesyonel kullanım tarafında önem taşır.

2) İHA 2 ehliyeti kimler için gereklidir?

Ticari drone pilotluğu düşünenler, kurumsal operasyonlarda görev almak isteyenler, haritalama, tarım, güvenlik, teknik inceleme, medya prodüksiyonu ve saha operasyonları gibi alanlarda çalışmayı planlayanlar için gereklidir.

3) İHA 2 ile hangi araçlar kullanılabilir?

Bu belge 25 kg–150 kg aralığındaki İHA’ları kapsar. İlgili sayfa bilgisine göre ayrıca İHA0 ve İHA1 sınıflarındaki araçların da kullanılmasına imkân tanır.

4) İHA 2 eğitimi ne kadar sürer?

Eğitim süresi 14 gün teorik ve 5 gün uygulamalı uçuş olarak belirtilmektedir. Bu yapı, teorik ve pratik kısmın ayrı ama birbirini tamamlayan biçimde ilerlediğini gösterir.

5) İHA 2 eğitimi online mı yapılır?

Teorik eğitim uzaktan yürütülür. Uygulamalı uçuş eğitimi ise planlamaya göre yüz yüze yapılır. Yani eğitim tamamen online değildir; hibrit bir yapı söz konusudur.

6) Teorik dersler hangi saatlerde yapılır?

Sayfadaki mevcut bilgiye göre teorik dersler Zoom üzerinden iki hafta boyunca 10:00–17:00 saatleri arasında işlenmektedir.

7) Kaçırılan dersler için telafi imkânı var mı?

Evet, sayfa bilgisinde kaçırılan dersler için telafi imkânı sunulduğu belirtilmektedir. Bu özellikle çalışan adaylar için önemli bir avantaj sağlar.

8) SHGM sınavları nelerdir?

İlgili eğitim sayfasında SHGM tarafından iki sınav uygulandığı belirtilmektedir: Havacılığa Giriş ve Güvenlik Bilinci. Bu sınavlar, havacılık bilgisi ve güvenlik yaklaşımını ölçer.

9) Class-2 sağlık raporu neden gereklidir?

Class-2 sağlık raporu, adayın profesyonel kullanım için gerekli sağlık uygunluğunu değerlendirmek açısından önemlidir. Özellikle daha üst sınıf İHA kullanımlarında güvenlik açısından dikkate alınır.

10) İHA 2 eğitimi sonunda ne kazanılır?

Aday, ilgili sınıfta belgelendirme sürecini tamamlama yönünde önemli bir adım atar. Aynı zamanda uçuş güvenliği, operasyon disiplini, teorik havacılık yaklaşımı ve uygulamalı kullanım becerisi açısından daha güçlü bir temel kazanır.

11) İHA 2 eğitimi kariyer için avantaj sağlar mı?

Evet, özellikle ticari ve kurumsal projelerde görev almak isteyenler için ciddi avantaj sağlar. Daha yüksek sınıf araç kullanımına uygunluk, profesyonel görünürlük ve operasyonel yeterlilik açısından önemlidir.

12) İHA 1 ile İHA 2 arasındaki fark nedir?

Temel fark, kapsanan ağırlık sınıfı ve buna bağlı sorumluluk düzeyidir. İHA 2, daha yüksek sınıf araçlara ve daha profesyonel operasyonlara hitap eder.

13) Eğitim ücreti ne kadar?

İlgili sayfada toplam ücretin 35.000 TL + %10 KDV olduğu belirtilmektedir. Kayıt öncesinde güncel koşulları tekrar kontrol etmek yine de faydalı olacaktır.

14) Eğitim başlangıç tarihi belli mi?

Evet, mevcut sayfa bilgisinde eğitim başlangıç tarihi 13 Nisan 2026 olarak yer almaktadır. Bu bilgi, adayların önceden planlama yapabilmesi açısından önemlidir.

15) İHA 2 eğitimi seçerken nelere dikkat edilmeli?

Eğitim süresinin net olması, teorik ve uygulamalı yapının açıkça anlatılması, telafi imkânı, sınav desteği, sağlık raporu yönlendirmesi, kurumsal iletişim ve yetkili eğitim yaklaşımı gibi başlıklar birlikte değerlendirilmelidir.