You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

1
1
#
Hoş geldin, Ziyaretçi!
Rütbeniz yok.
reklam
Statü: Çevrimdışı
Stil Ayarları

Lazer Markalama Makinesi Nedir ve Doğru Seçim Nasıl Yapılır

Doğru seçimi yapmazsanız işaret yeterince kontrast olmayabilir ya da bazı yüzeylerde ısı etkisi istenmeyen görünümler doğurabilir. Bu nedenle satın alma kararında yalnızca “lazer var mı” değil; malzeme uyumu, hedef işaret türü ve günlük operasyonun ihtiyacı olan hız, alan, yazılım akışı birlikte değerlendirilmelidir.

Lazer markalama makinesi, malzeme yüzeyinde kalıcı iz oluşturmak için yoğunlaştırılmış lazer ışınını kontrollü şekilde kullanır. Amaç; parça izlenebilirliği, logo/seri no/lot bilgisi gibi tanımlamaların net, tekrarlanabilir ve uzun ömürlü şekilde işlenmesidir.

Lazer Markalama Makinesi Nedir ve Nerelerde Kullanılır

Lazer markalama, ışık enerjisini kontrollü yoğunlukta malzeme üzerine yönlendirerek yüzeyde renk değişimi, yüzeyin hafif modifikasyonu veya malzemenin kontrollü şekilde etkilenmesiyle iz üretir. Bu sayede küçük karakterler, barkod/QR benzeri kodlar ve endüstriyel tanımlamalar yüksek okunabilirlikle işlenebilir.

Fiber lazer özellikle metal yüzeylerde güçlü kontrast ve yüksek verim sunması nedeniyle yaygın tercih edilir. Stoktan seri üretime uzanan pek çok uygulamada; paslanmaz çelik, alüminyum, kaplamalı metaller ve çeşitli sert yüzeylerde ürün kimliklendirme sık kullanılır. Ayrıca kalıp/alet izleri, marka logoları, kablo ve elektronik bileşen üzerinde tanımlama gibi işlerde de tercih edilir.

ODM İstanbul, ODMTECH markalı fiber lazer makinelerinin üretim, satış, eğitim ve servis başlıklarında Türkiye’de faaliyet gösteren bir kuruluştur; bu yapı, hem ilk deneme aşamasında hem de uzun vadeli üretim sürekliliğinde aynı ekosistemin devam etmesini kolaylaştırır.

Doğru Lazer Markalama Makinesi Seçimi İçin Kontrol Listesi

Malzemenin türü ve yüzey kaplaması, lazerin verdiği enerjiyle oluşan izin görünümünü doğrudan etkiler. Bu yüzden teklif alırken hedef işaret türünü (seri numarası, logo, iki boyutlu kod), karakter boyutunu ve okunurluk beklentisini net yazmak önemlidir.
  • Malzeme uyumluluğu: Hangi metal/kaplama üzerinde çalışılacak (paslanmaz, anodize alüminyum, boyalı sac vb.)
  • İşaret türü: Barkod/QR, küçük karakter, büyük alan logo gibi gereksinimler
  • Güç ve ayarlanabilirlik: Farklı ürünlerde sabit ayar mı yoksa programlanabilir parametre mi gerektiği
  • Çalışma alanı ve odak mesafesi: Parça formu (düz, kavisli, farklı yükseklik) için gerçekçi kurulum
  • Yazılım ve şablon akışı: Ön tanımlı iş, toplu işleme, veri dosyasıyla seri üretim ihtiyacı
  • Kalite doğrulama: Kontrast, okunabilirlik ve tekrar üretimde tutarlılık için kabul kriterleri
  • Operasyonel dayanıklılık: Günlük kullanım yoğunluğu, bakım ihtiyacı ve servis erişimi
ODM İstanbul Yaklaşımı Eğitim ve Servis ile Operasyonel Süreklilik

Eğitim tarafında amaç; kullanıcıların sadece “makineyi çalıştırması” değil, kod/şablon üretiminden parametre seçim mantığına kadar karar süreçlerini içselleştirmesidir. Servis tarafında ise kritik olan; arıza anında müdahale süresi, yedek parça erişimi ve ölçülebilir bakım planlarıdır. Fiber lazer sistemlerinde tüketim kalemleri sınırlı olsa da ayarların doğruluğu ve işaret kalitesinin korunması için düzenli kontrol önem taşır.

ODM İstanbul’un üretim, satış, eğitim ve servis bütünlüğü; yeni işlerde deneme planını daha hızlı kurmayı, kabul kriterlerini baştan netleştirmeyi ve devam eden projelerde aynı teknik dili sürdürmeyi kolaylaştırır. Satın almadan önce talep edeceğiniz demo/test çıktılarında; hedef ürün üzerinde net okunurluk, farklı parti/lot ile tutarlılık ve istenen kullanım ömrüne uygun kalite seviyesini birlikte değerlendirin.